Bugarska zima

Bugarska zima – Bugarska privlači iz godine u godinu sve veći broj evropskih turista. Razlog tome su odlični klimatski uslovi, izuzetno duga sezona koja u nekim mestima traje sve do maja, kao i ubrzani razvoj skijaških centara. U odnosu na skijaške centre zapadne Evrope, Bugarska nudi najpovoljniji odnos između cene i kvaliteta, po mišljenju mnogih. Takođe, ova zemlja nudi pregršt raznovrsnih sadržaja i aktivnosti na snegu. Osim staza namenjenih ljubiteljima klasičnog skijanja, Bugarska ima i staze za nordijsko skijanje, kao i snoubording. Postoje i staze za noćno skijanje, mogućnosti za biatlon i ski skokove, a tu su i vožnja motornim sankama, jahanje konja na snegu, i večernja šetnja pod bakljama.

Bugarska, takođe, nudi i izuzetno živahan apres ski. Tako je recimo Bansko idealno mesto za one koji žele da osete autentičan duh Bugarske, čuju zvuke izvornih melodija, i uživaju u ukusima tradicionalnih jela. Za one koji žele nešto modernije, pravo mesto za provod i noćni život je Borovec, inače najstariji ski centar ove zemlje. Oni koji požele da zimovanje provedu u Bugarskoj, mogu da biraju između tri glavna skijaška centra: Bansko, Borovec i Pamporovo.

Zima u Bugarskoj usmerena je ka ski centrima Bansko i Borovec koji su ujedno i dva najpoznatija i najveća skijališta u Bugarskoj ali takođe sve više izbor skijaša pada na ski centar Pamporovo.
Pored ova tri, u Bugarskoj ima oko 12 ski centara, koji svake godine privlače sve veći broj stranih turista na relativno jeftin zimski odmor. Spoj prirodnih lepota i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, svrstavaju Bugarsku među najbolje skijaške centre u istočnoj Evropi.

Više o Bugarskoj

Zbog četinarskih šuma, vazduh je čist i bogat kiseonikom. Jedinstvena planinska klima, sa mnogo sunca danju, hladnim noćima, čistim vazduhom, doprinosi da ski centari budu idealno mesto za odmor i bavljenje sportom. Bugraska raspolaže svime što je neophodno za skijanje: obiljem dugih, različitih staza, ski-garderobama snabdevenim modernom opremom, ski školama i dečjim vrtićima. Verujemo da će se među našom bogatom zimskom ponudom pronaći aranžmani i ski paketi koji će vam biti interensatni, da ćete iskoristiti pogodnosti udobnog smeštaja i da ćete i ove zime putovati sa nama u neki od ski centara u Bugarskoj i vratiti prepuni lepih utisaka i uspomena.

Bansko

Bansko se nalazi na padinama planine Pirin u jugozapadnom delu Bugarske. Ovaj moderan skijaški centar u poslednjih nekoliko godina doživljava punu ekspanziju. Najbrojniji su turisti iz regiona, ali iz godine u godinu ovde dolazi i sve veći broj turista sa zapada. Odlikuju ga izuzetno uređene staze, odlično održavani ski liftovi, kao i široka ponuda luksuznih hotela. Oni koji se odluče da svoje zimovanje provedu ovde mogu uživati u neverovatnim vidicima i prekrasnoj prirodi. Tu je i Nacionalni park Pirin sa svojim jezerima, vodopadima i pećinama.

Okolina Banskog nudi razne mogućnosti da se upotpuni odmor na ovoj popularnoj destinaciji. Tu su, na primer, brojni spa centri, od kojih su najpoznatiji oni u Dobriništu i selu Banja. Turisti koji žele da saznaju više o istoriji Bugarske i ovog mesta mogu mnogo toga otkriti samo šetnjom kroz Bansko. Tu će naići na crkvu Svete Trojice, kuću Veljanovih iz 18. veka, muzej Neofita Rilskog, i tako dalje. A kad se dnevne aktivnosti utišaju, večeri narodne muzike i specifična atmosfera bugarskih mehana učiniće zimovanje u Banskom nezaboravnim.

Borovec

S druge strane, Borovec kao najstariji ski centar Bugarske, odavno je poznat međunarodnim turistima. Nalazi se na obroncima predivne Rila planine, među stogodišnjim borovim šumama. Njegova fantastična priroda privukla je pre stotinjak godina pripadnike kraljevske bugarske porodice koja je podigla svoj letnjikovac u mestu poznatom kao Carska Bistrica. Danas, ovde svoje zimovanje provode uglavnom porodice sa decom, kao i skijaši koji žele odlično uređene staze i standardne izazove.

Borovec raspolaže velikim brojem ski staza kako za alpsko skijanje, tako i za nordijsko i noćno skijanje. Entuzijasti mogu pronaći dovoljan broj aktivnosti van uređenih staza koji će zadovoljiti njihove afinitete. Ljubitelji noćnog života i provoda na pravom su mestu, jer je Borovec krcat barovima, pabovima, restoranima i klubovima. Izuzetan apres ski je razlog za mnoge turiste da ovde provedu svoje zimovanje. U blizini Boroveca nalazi se i veliki broj zanimljivih mesta koja vredi posetiti, kao što su Samokovo, već spomenuta Carska Bistrica, zatim selo Belchinski, Nacionalni park Rila, i naravno, nezaobilazni Rila manastir.

Pamporovo

Početnici u skijanju, a često i porodice sa decom najviše privlači skijaški centar Pamporovo. Ovaj najsunčaniji ski rizort nalazi se na predivnim padinama Rodopskih planina, okružen borovima. Sa svojih 1650 metara nadmorske visine, Pamporovo je smešteno na lokaciji odakle se prostire veličanstven pogled. Raspolaže sa 37 kilometara staza kako za početnike tako i za osrednje skijaše. Veliki broj kvalitetnih škola skijanja i odličnih instruktora čini ovo mesto izuzetno atraktivnim za mališane, one koji žele da steknu veštine skijanja, kao i za turiste koji dugo vremena nisu stali na skije.

Još reč, dve…

Bugarska je takođe veoma atraktivna za posetioce tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Oni koji se odluče za zimovanje u Bugarskoj mogu uživati uz kuvano vino krećući se između štandova sa lokalnim proizvodima. Najbolje snabdeven i najveći božićni trg nalazi se u Sofiji. U mnogim mestima Bugarske se u vreme Nove godine održava neobičan karneval „Kukeri“, kada muškarci maskirani u životinje igraju specifičan ritualni ples kako bi oterali zle duhove.

Turisti koji se zateknu u vreme Božića bilo u Banskom, Borovecu, ili Pamporovu mogu prisustvovati starom običaju kada koledari, deca neobično obučena idu od vrata do vrata i pevaju božićne pesmice za zdravlje, sreću i bogatstvo.

Oni koji se odluče da provedu zimovanje u Bugarskoj mogu potražiti korisne informacije na sajtu turističke agencije Supernova Travel. Ovde se posetioci mogu informisati o smeštaju, aktuelnim ponudama, kao i o posebnim pogodnostima. Za one koji se ranije odluče da posete ovu fascinantnu zemlju, tu su first minute ponude, dok oni avanturističkog duha mogu sačekati neku zanimljivu last minute ponudu.