Porto Koufo

Porto Koufo plaža se nalazi u gotovo zatvorenom zalivu koji čini jednu od najvećih prirodnih luka u Grčkoj. Kada pogledate plažu stičete utisak da ste na velikom planinskom jezeru a ne na moru. Plaža je poput uske trake od peska koja prati linije ruba zaliva od luke pa sve do južnog kraja. Porto Koufo je ribarsko selo i ribolov je jedna od njegovih najpopularnijih aktivnosti. Plaža je organizovana u delovima koji su u vlasništvu hotela i apartmana.  Dobar deo plaže nije organizovan i uređen. Pesak je mekan i voda postaje duboka vrlo brzo.

Ovo je odlično mesto za opuštanje i preko potreban mir i odmor. Duboka voda privlači mnoge ribare koji provode svoja jutra i večeri na pecanju. Takođe, plaža Porto Koufo je poslednjih godina privukla mnogo slobodnih ronioca.

Više o mestu…

Porto Koufo, ili kako sam naziv na grčkom kaže “gluva luka” se nalazi na samo nekoliko kilometara od Toronija, na 30km od Sartija i 20km od Neos Marmarasa. Poznat je kao najveća prirodna luka Grčke i ima bogatu istoriju. Današnjica je daleko mirnija od burne istorije, pa je ovo danas jedno izuzetno malo mirno ribarsko mesto sa prelepim pristaništem atraktivnih čamaca i jahti. Iako ima sve što vam može zatrebati u malom marketu, malo je slabije snabdeveno od ostalih malih mesta na Sitoniji.

Medjutim, odlično je snabdeveno sjajnom kuhinjom iz koje izdvajamo poznat restoran “Kapetanios” kao i posebnom atmosferom mira koju pruža ova nema luka. Noćni provod svodi se na opuštajuće večere u tavernicama koje nude ono po čemu je mesto i najpoznatije – sveže morske plodove.

Znamenitost u ovoj oblasti predstavlja i Kartalia, kako se zove najjužniji rt Sitonije. To je područje izuzetno opasno za nautičare, ali veoma impozantno. Ime je dobilo po jednoj vrsti orlova koje stanovnici ovog kraja nazivaju „kartalia“. Područje se može posetiti jedino brodom.

Sredinom septembra, selo Porto Kufo slavi Festival lova na tune. Selo ima impresivnu istoriju. Porto Kufo je nekada bila luka antičkog grada Toroni, jedino bezbedno sidrište za brodove Toronaca.