Metamorfozis

Metamorfozis je mesto koje se nalazi na 105 km jugoistočno od Soluna, na drugom prstu Halkidikija i poluostrvu Sitonija. Mesto je idealno za one koje zanima letovanje bez gužve, nervoze i vreve. To je  malo naselje sa stotinak kuća u desetak ulica. Potpuno okruženo gustim četinarskim šumama i morem, što je uslov za jedinstvenu mikro klimu i status vazdušne banje.

Glavni ukras je veliki, stoletni park a plaža je peščana mestimično prošarana kamenčićima i kilometrima duga. U mestu postoji odlična pekara-poslastičarnica, picerija, par taverni i kafića, nekoliko marketa i prodavnica, ribarnica… Osim šetnji uz more ili po šumi, može se, korišćenjem redovnih autobuskih linija, lako i brzo stići do Neos Marmarasa koji se nalazi na 30 km, ili obližnjeg Nikitija udaljenog samo 6 km.

U zavisnosti od dela plaže koji možemo reći da Metamorfozis ima različite prilaze vodi, od peščano – šljunkovitih preko krupno šljunkovitih, do kamenih (samo pri ulasku u more), ali celu plažu greje zapadno sunce koje omogućava uživanje na plaži do kasnih poslepodnevnih sati.

Više o mestu

Metamorfozis se nalazi na samom administrativnom ulasku na poluostrvo Sitonija, na 90 kilometara od Soluna. Glavna šetačka ulica, sa svim potrebnim turističkim sadržajima, se od magistrale spušta do mora kroz centar mesta. U ulici se nalaze prodavnice, kafići, taverne, apoteke. Na kraju ulice je park Metamorfozisa, dečija igrališta, kao i vrlo pristupačna taverna Vasilis i picerija La Strada.

Već spomenuta gusta borova šuma vrlo lekovito deluje na bolesti respiratornih organa, kako kod starijih, tako i kod mladih, zbog čega je baš ovde izgradjen dečiji kamp. Sama pozicija Metamorfozisa i šuma koja ga okružuje, garantuju dubok i miran san. Temepratura tokom noći ovde je niža za par stepeni u odnosu na ostala letovališta Sitonije.

Ispod parka u centru je prva plaža, malo uža od ostalih plaža u okolini. Uredjena je, ima beach bar, ležaljke i suncobrane. Južnije, pored hotela Porto Matina, počinje malo šira plaža, takodje sa ležaljkama i suncobranima. Neuredjena plaža, sa prirodnom hladovinom i zelenim površinama nalazi se severno od centra, duž pomenutog dečijeg parka i ispod hotela Olympic Bibis.

Metamorfozis je, po našem mišljanju, savršen izbor za bazu prilikom svakodnevnog obilaska plaža Sitonije. Pozicija mu je takva da se vrlo lako obilaze plaže, kako zapadne, tako i istočne obale. Lidl se nalazi na šest kilometara, u obližnjem Nikitiju, samo mesto ima i restorana i taverni, apoteka u glavnoj ulici i dovoljan broj kafića. Vazduh je vrlo čist, mesto je vazdušna banja, i dosta je kvalitetan san.