Albena

Albena spada u najatraktivnije destinacije za letovanje na obali Crnog mora. Albena se nalazi 30 km od Varne, sa kojom je povezana autobuskim prevozom i 13 km od letovališta Zlatni Pjasci. Izgrađena u posebnom arhitektonskom stilu Albena predstavlja svojevrstan resort, koji izlazi na plažu dugu 7 km i široku 150 m, sa mnogobrojnim hotelima u ponudi. U zaleđu Albene je veliki prirodni rezervat Baltata. Hoteli u Albeni svojom uslugom i mnogobrojnim sadržajima predstavljaju pravi izbor za letovanje porodicama sa decom.
Duž obale Albene, u ponudi je i veliki broj barova, restorana i diskoteka, a za najmlađe goste tu su igrališta i dečiji parkovi. Plaža sa plitkom vodom omogućava ljubiteljima sportskih aktivnosti bavljenje mnogim sportovima na vodi kojima možete upotpuniti svoje letovanje u Albeni. Od mnogobrojnih hotela koji se nalaze u ponudi  kao preporuku za letovanje 2021. u Albeni možemo izdvojiti Flamingo Grand Hotel & Spa, Laguna Beach, Laguna Garden, Laguna Mare.
Albena je poznata po bogatstvu mineralnih izvora čija lekovita svojstva se koriste u medicinske svrhe u okviru Medicinskog centra. Prijatna klima i bogatstvo lekovitih mineralnih izvora privlače u Albenu turiste iz čitavog sveta. Prilikom boravka u Albeni treba posetiti botaničku baštu, koja se nalazi u mestu Balčik, 10km od Albene. Još jedna lokalna atrakcija je arhitektonski kompleks Dvoreca ”Zamak”.

Više o Albeni

Albena se može pohvaliti sa 7 kilometara dugačkom plažom. Plaža gleda na istok i posebno je zanimljiva zbog zalaska sunca. Kao i većina bugarskih plaža i ova je nagrađena Plavom zastavicom zbog svoje čistoće i uređenosti. Voda je kristalno čista, a plaža je peskovita. Prosečna temperatura vode kreće se od 20 stepeni do 24 stepena. Plaža je dobro opremljena barovima u koje se možete skloniti od sunca i popiti neko piće. Osim uobičajenih aktivnosti na ovoj plaži možete uživati u jedrenju, jet skijanju, surfovanju, voziti pedalinu ili skuter na vodi. Postoji i ronilački klub gde možete iznajmiti opremu i upoznati se sa predivnim podvodnim svetom Crnog mora. Za one najmlađe na plaži se nalazi i dečji park sa trambolinom i diskotekom, ali i škola jahanja.
Albena je malo ekskluzivnije letovalište u Bugarskoj pa su i cene po restoranima i klubovima za nijansu jače nego u ostalim mestima. Puno je restorana gde možete probati tradicionalnu bugarsku kuhinju ali i onih sa indijskom, kineskom i ostalim svetskim kuhinjama. Najpoznatiji restorani su Picnic Orihite, Slavyanski Kut, Starobugarski Stan, Stariyat Dub, Ribarska Hizha i brod restoran Arabella koji je poznat po svežim plodovima mora koje spremaju. Najpoznatiji barovi su oni na plažama, ali i Tropical caffe i Dolphin caffe.

Kada je o noćnom životu reč najpopularniji klubovi su Laguna, koji se nalazi na samoj plaži, Uncle Jims i diskoteka koja je poznata po najboljem noćnom provodu u ovom delu Bugarske – Tzar. Tokom sezone često se organizuju i koncerti i festivali. Najpoznatiji je Međunarodni dečji festival i Zlatna antena, festival muzike, zabave i TV programa.

Pored kupanja u lepom moru Albena može ponuditi i uživanje u tri spa centra. Kompleks je bogat i teniskim terenima, bazenima, golf terenima, salama za kuglanje. Oni željni avanture mogu se okušati u vodenim vratolomijama ili u foto safariju, džip safariju ili jahanju.