Limenas

Limenas ili Thassos town, je lučki gradić sa oko 3500 stanovnika nastao na mestu antičkog grada. Nalazi se na šumovitoj, severnoj strani ostrva. U ovom živopisnom mestu nalazi se nekoliko peščanih plaža kao i mnoštvo sadržaja. Karakteriše ga lepo šetalište uz more kao i trgovačka ulica prepuna prodavnica, kafića i restorana. Grad je dobio ovo ime da bi se razlikovao od imena ostrva. Takođe je i najurbanije mesto na ostrvu. Limenas ima dve luke: staru, u koju sad pristaju ribarski brodići i novu u koju pristaju i iskrcavaju se trajekti iz Keramotija.

Mesto ima i stari deo koji krase dva utvrđenja iznad grada, kao i desetak arheoloških nalazišta. U Limenasu se, pored gradske plaže koja poseduje i plavu zastavicu nalazi još nekoliko lepih plaža. Neke od njih su Nisteri, Glifada, La Skala, Papalimani. U samom mestu postoji ambulanta, apoteka, pošta, mnoštvo supermarketa, pekara i sl.

Više o Limenasu

Limens ima oko 3000 stanovnika. Limenas je moderan grad koji je takodje zadržao i svoj tradicionalni duh. Pored hotela, restorana, prodavnica, barova i taverni možete videti i neke od starih crkava kao što je crkva Svetog Nikole i manastir Kalogeriko (Vatopediou) koji se smatra za simbol Limenasa, ruševine antičkog amfiteatra i tvrdjave, kao i ostatke mermernih spomenika koji svedoče o slavnoj prošlosti ostrva.

Limenas ima staru i novu luku. Centar svih zbivanja jeste glavni trg koji se nalazi oko nove luke gde pristaju svi trajekti iz Keramotija i Kavale. Nova luka se nalazi na zapadnoj strani, a u njenoj blizini se nalazi plaža Vournelis kao i restorani, marketi i prodavnice. Stara luka je udaljena 1km od nove i nalazi se u staroj četvrti Limenasa koja podseća na klasična grčka primorska mesta sa mnoštvom ribarskih čamaca, brodića, popločanih ulica, suvenirnica.. Limenas je udaljen samo 35 minuta vožnje trajektom od grčkog kopna. Dakle preporuka je da se obidju Keramoti i Kavala i na taj način upotpuni boravak.

Plaže koje se mogu obići u blizini Limenasa su: Limanaki, Makriamos, Nisteri, Tarsanas, Glyfada, Papalimani i druge. Ovo su sve peščane plaže, većim delom uredjene sa ležaljkama i suncobranima, tuševima i kabinama za presvlačenje, beach barovima i drugim sadržajima.