Sokobanja

Sokobanja se nalazi u središnjem delu jugoistočne Srbije. Sokobanja se na nadmorskoj visini od oko 400 m i predstavlja turističku regiju nadaleko poznatu po specifičnoj mikroklimi. Sokobanja naročito je pogodna za lečenje respiratornih oboljenja a poseduje i šest termomineralnih izvora koji se koriste u lečenju različitih oboljenja. Udaljena je 60 km od Niša, a 230 km od Beograda.

Za Sokobanju je karakteristična ruža vetrova koja se formira iznad same kotline, kao i bogatstvo vazduha negativnim jonima. Okolinu karakteriše izobilje šuma, izvora, proplanaka, izletišta i turističkih lokacija. Neke od najznačajnijih su srednjovekovni grad Sokograd, reka Moravica, izletište Lepterija, vodopad Ripaljka, planinski vrh Ozren. U centru mesta se nalazi tursko kupatilo Amam a u neposrednoj blizini je i nedavno sagrađeni Akva park.

Pristupačna lokacija, pogodna klima, bogatstvo termomineralnih izvora i bogata kulturno istorijska tradicija ovog mesta su glavni motivi koji iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.  Zahvaljujući njima Sokobanja je danas jedno od najposećenijh turističkih mesta u Srbiji.

Lečenje u Sokobanji se obavlja u specijalizovanim ustanovama kao što je Specijalna bolnica Sokobanja, Prirodno lečilište Banjica i Specijalna bolnica Ozren. U zavisnosti od vrste bolesti, Soko Banja sama po sebi je dovoljna da se pacijent leči bez terapija uz više šetnje za lečenje plućnih bolesti (astma, bronhitis).

Izletišta u Sokobanji

Izletišta u Sokobanji svim gostima su na raspolaganju tokom cele turističke sezone. Soko Banja je upravo zbog toga najposećenija banja u Srbiji. Sva izletišta se pre početka sezone sredjuju. Obnavljaju se putokazi, kosi se trava, popravljaju se stolovi i klupe. Obnavljaju se mesta za roštiljanje i sredjuju staze zdravlja za šetanje. Lepterija, Kalinovica, Izvor reke Moravice i Bovansko jezero su najposećenija mesta u sokobanjskoj kotlini, tako da se na sredjivanju ovih turističkih centara i daje najviše značaja.