Milina

Milina je vrlo impresivno priobalno mesto, udaljeno 48 km od Volosa. Duž gradske plaže nalaze se brojni kafići, barovi, restorani i taverne u kojima možete, uz kupovinu pića, iznajmiti suncobran i ležaljke a za one koje uživaju u noćnom životu postoji i disko klub. Mesto je vrlo živo tokom letnjih meseci jer se odvijaju brojni festivali uz tradicionalnu grčku muziku i ples. Plaže u oblasti Miline su uglavnom peščane. Plavo, tirkizno more, čista voda, prelepe uvale i zeleni maslinjaci, svake godine privlače sve veći broj turista.

Samo mesto gleda na dva mala ostrva: Alatas i Parsoudas u zalivu Pagasitikos. Postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca, kojima mozete obići ova ostrva. Iz Miline se organizuju izleti za Trikeri, tradicionalno grčko selo na krajnjem jugu Piliona.

Malo simpatično ribarsko mesto Milina nalazi se na jugu poluostrva Pilion. Samo poluostrvo Pilion oblast je neverovatne lepote i odlikuju ga bogata vegetacija, kristalno more i duge plaže. Upravo takav je gradić Milina koji iz godine u godinu privlači sve više turista. Ovaj biser Egejskog mora gleda na dva manja ostrva, Alatas i Prasoudas, do kojih se može stići čamcem.

Više o mestu

Naziv Milina je slovenskog porekla i znači vodenica u bukvalnom prevodu. Osim što je predeo izuzetne lepote, ovo mestašce ima i interesantnu istoriju o kojoj svedoče i nalazišta koja se nalaze u blizini. Milina je sve do 1948. godine bila spojena sa susednim selom Glafko. Glavna istorijska znamenitost su ostaci hrišćanske crkve koja datira iz 5. i 6. veka. I ruševine antičkog grada Olizon koje se spominju u Homerovim spisima nalaze su u blizini Miline. Zaštitni znak Miline i ono po čemu je mesto poznato su mnogobrojne skrivene uvale ali i zeleni maslinjaci.

Plaže su uglavnom peščane i do nekih najlepših i najskrivenijih u uvalama može se stići jedino čamcem. U blizini sela nalazi se nekoliko fantastičnih plaža koje vredi posetiti. Najpopularnije su sigurno gradska plaža Milina koja je uska i šljunkovita, zatim plaže Mavri Petra, Agios Andreas, Marathias i Tzasteni. Svaka od ovih plaža može se pohvaliti kristalno čistom vodom i sa dosta zelenila koje pravi prirodni hlad.

Često se organizuju izleti i do ostalih plaža na Pilionu, a nije preterivanje kada se kaže da su plaže Piliona jedne od najlepših na Egejskom moru. Kristalno čista voda i strme zelene padine koje okružuju obalu su simbol ovog poluostrva. Zapadna strana Piliona je mirnija kada je reč o talasima i tu je more dosta toplije u odnosu na severno-istočnu stranu koja je poznata po jakim talasima. Kada je o plažama reč pretežno su peščane, mada ima i šljunkovitih i kamenitih. Najpoznatije plaže poluostrva Pilion su Agios Ioannis, Milipotamos, Papa Nero, Horefto, Fakistra, Damouchari, Mourtia i Potistika.

Gastronomija

Milina je tipično grčko selo sa mnogo dobrih restorana i taverni. Jako popularni su riblji restorani. Najpopularniji restorani su En Plo, Triliza, I Elia Tis Milinas, Argo i O Sakis. Kada je reč o tavernama najpopularnije su taverna Stathis i taverna Sakis. Caminito je simpatičan bar na plaži. Najbolju ribu možete pojesti u taverni Stefanos koja se nalazi na samoj obali. Tokom letnje sezone mesto je izuzetno živahno i često se u barovima pored mora organizuju male žurke. Leti se ovde organizuju i mnogobrojni festivali na kojima možete uživati u tradicionalnoj grčkoj muzici i hrani ali i saznati puno o njihovim običajima i kulturi.

Milina je od Volosa udaljena nekih 49 kilometara. Tamo možete pazariti u malo većim marketima. Kada je o samoj Milini reč, na šetalištu se nalaze mnogobrojne suvenirnice koje prodaju magnete, tradicionalne grčke rukotvorine, maslinovo ulje i ostale sitnice. Na gradskoj pijaci koja radi četvrtkom možete pazariti sveže voće i povrće i ribu, ali i kvalitetno maslinovo ulje i najrazličitije vrste maslina.

Ostale aktivnosti

Letovanje u Milini možete iskoristiti i za obilazak dva obližnja ostrva. Na ostrvu Alatas nalazi se manastir Agia Saranta. Na ostrvu Prasouda nalazi se takođe zanimljiv i star manastir Zoodocho Pigi. Osim ova dva interesantna ostrvca cela regija prepuna je malih nenaseljenih ostrva, pećina i prelepih napuštenih plaža. Do oba ostrva može se stići iznajmljenim čamcima u Milini.

Jedan od glavnih obrazovnih centara 18. veka, muzej Elinomouseio, nalazi se u selu Zagora. Ovde se čuvaju eksponati iz perioda od 16. veka do 19. veka, a tu se nalaze i čuveni rukopisi Rige Fere u kojima su davno ispisana prava grčkog naroda. Selo Zagora poznato je i po lepim starim crkvama. Neke od njih su trobrodna bazilika Agia Paraskevi iz 1803. godine koja se nalazi u naselju Perachora. Bazilika Agia Kyriaki potiče iz 1740. godine i poznata je po ikonostasu od rezbarenog pozlaćenog drveta. Bazilika Agios Georhios osnovana je 1765. godine.

Iz Miline se organizuju i izleti do tradicionalnog grčkog sela na krajnjem jugu Pilona – Trikeri. U selu Makrinitsa nalazi se zanimljiv muzej folklora koji je sagrađen 1844. godine i smešten je u palati Topali. Stalna postavka su preko hiljadu predmeta poput tradicionalne nošnje, ratnih rukopisa, posuđa i još mnogo toga.