Turska

Turska letovanje – Avionom iz Niša i Beograda – Bus aranžmani – Promo ponuda – Popust – Antalija, Alanja, Kemer, Side, Belek, Kušadasi, Sarimsakli, Marmaris, Bodrum, Fetije

Turska je država je u jugozapadnoj Aziji i jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje. Ovo je transkontinentalna zemlja i veći deo njene teritorije leži u Aziji. Samo jedan manji deo je u jugoistočnoj Evropi. Do 1922. godine današnja Turska je bila sedište Osmanskog carstva. Glavni grad Turske danas je Ankara, a svakako najveći grad je Istanbul. Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog, i Sredozemnog mora, što je čini zanimljivim turističkim odredištem. Turska se graniči na zapadu sa Grčkom i Bugarskom, na istoku sa  Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, a na jugu sa Irakom i Sirijom. Službeni jezik je turski, kojim kao maternjim jezikom govori oko 85 % stanovništva. Oko 12 posto stanovništva govori kurdskim jezikom. Arapski i zazaki jezik su maternji jezici za nešto više od 1% stanovništva.

Turska se geografski proteže na dva kontinenta. Anadolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine Turske dok evropski deo koji se nalazi u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine države. Granice Turske dugačke su 9.850 km, od čega 7.200 km zauzimaju morske granice. Nedaleko od obale Turske nalazi se i Kipar koji je politički podeljen na međunarodno priznatu Kiparsku Republiku i Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Turska. Sever Turske je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svetu s vrlo čestim zemljotresima.

Turska – geografija zemlje

Turska je geografski podeljena u sedam regija i to: Mramorna regija, Egejska regija, Crnomorska regija, Centralna Anadolija, Sredozemna regija, Istočna Anadolija i Jugoistočna Anadolija. Ove regije se znatno razlikuju po vegetaciji i klimatskim uslovima.

Trakija se nalazi zapadno od Bosfora na evropskoj strani zemlje. Na tračkoj strani reka Marica predstavlja granicu s Grčkom. Istočno od Bosfora nalazi se Mramorna regija. Mramorno more deli Evropu od Azije, te Egejsko more od Crnog mora. Na izlazu na Sredozemno more nalazi se tesnac Dardaneli dugačak 60 km. Na Bosforu se nalazi Istanbul koji je najveći grad u Turskoj. Ova brežuljkasta regija koja je privredno središte Turske prekrivena je šumama i grmovitim biljem. Poljoprivreda u tom području je naročito razvijena.

Nedaleko od grada Bursa – Turska nalazi se planina Uludag koja je popularno turističko odredište. U Egejskoj regiji je takođe vrlo razvijena poljoprivreda. Izrazito brdoviti krajolik proteže se uzduž zapadne obale od Čanakalea do Bodruma. Obalno područje je jedno od turistički najrazvijenijih u Turskoj. Uz čemprese i masline ovde se uzgaja i vinova loza. U ovoj regiji nalaze se mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja, kao što su Troja, Asos, Pergam, Efes, Priena, Milet, Didima i Euromos.

Crnomorska regija zauzima severno obalno područje Turska. Ovu regiju karakteriše blaga i vlažna klima. Planinsko područje ove regije prekriveno je šumama. Na ovom vrlo plodnom tlu uzgajaju se čaj, duvan, kukuruz i lešnik. Regija Središnje Anadolije obuhvata visoravan u unutrašnjoj Anadoliji. Ovde se nalazi slano jezero Tuz i planine visoke do 3.900 metara. Na istoku se nalazi Kapadokija koja je poznata po zadivljujućim crkvama i naseobinama u visokim planinskim predelima. Unutrašnjom Anadolijom dominiraju stepe, a to područje se smatra jednim od najsušnijih predela Anadolije. Zbog toga poljoprivreda u tom delu zemlje nije toliko razvijena. Klimu ove regije karakterišu vruća i suva leta s hladnim noćima. Zimi temperatura može pasti i ispod −20 °C.

Regija Sredozemnog mora proteže se od planina Taurus na severu do planina Amanos na istoku. U ovoj regiji pretežito se uzgajaju citrusi, banane, paradajz, kikiriki i pamuk.

Malo istorije

Jugoistočna Anadolija je najstarija kulturna regija Turske. Proteže se od planina Taurus. Ovde se nalaze reke Eufrat i Tigar. Najzastupljenije poljoprivredne kulture su pšenica, ječam, vinova loza, masline i pistać.

Mala Azija je jedno od najstarijih naseljenih delova sveta zbog svog odličnog geografskog položaja. Najraniji gradovi kao što su Čatalhojuk, Čajonu, Nevali Džori, Hadžilar, Gobekli Tepe i Mersin smatraju se jednim od najstarijih naselja na svetu. Naselje Troja je nastalo u periodu neolita i trajalo je kroz gvozdeno doba. Tokom perioda zabeležene istorije, stanovnici Anadolije su govorili indoevropske jezike, semitske i karvelijske jezike, kao i mnoge jezike nejasnog porekla. Zapravo, zbog starosti indoevropskih hetitskih i luvijanskih jezika, neki naučnici su predložili Anadoliju za hipotetički centar odakle su se indoevropski jezici raširili po svetu.

Osmansko carstvo

Turska istorija – Negde oko 1200. p. n. e. na zapadnoj obali Anadolije naselila su se grčka plemena, većinom Eolci. Celo ovo područje je u 6. veku p. n. e. osvojilo persijsko Ahemenidsko kraljevstvo. Kasnije je 334. p. n. e. ovo područje osvojio Aleksandar Veliki. Anadolija je zatim podeljena u veliki broj manjih helenističkih država, kao što su Bitinija, Kapadokija, Pergam i Pont. Rim je do sredine 1. veka p. n. e. pokorio sva ova kraljevstva, izuzev Pergama koji je postao rimska provincija krajem 2. veka p. n. e. Godine 324. rimski car Konstantin Veliki izabrao je Vizantion za novi glavni grad Rimskog carstva. Nakon pada Zapadnog rimskog carstva Carigrad je postao glavni grad Vizantijskog carstva.

Turska – Osmansko carstvo je tokom svoje istorije duge 623. godine imalo kontakata i sa zapadnim i s istočnim kulturama. Carstvo je u 16. i 17. veku bila najjača politička sila na svetu koja se brzo širila prema središnjoj Evropi preko Balkana. Uz vrlo jaki uticaj koji je carstvo imalo na promjene kopnenih granica u Evropi, veliki značaj imalo je i na moru. Carstvo je bilo jedno od nekoliko sila koje se borilo za kontrolu nad Sredozemljem, a uz to često se sukobljavalo i s portugalskom flotom u Indijskom okeanu pokušavajući odbraniti svoju dominaciju nad trgovačkim pravcima između istočne Azije i zapadne Evrope. Važnost ovih pravaca je opao otkrivanjem Rta dobre nade 1488. godine.

U prvoj polovini 19. veka počeo je opadati uticaj carstva, a konačan udarac je dobilo porazom u Prvom svetskom ratu u kojem je ušla u savezu sa Nemačkom. Francuska i Velika Britanija su ranije obećale stvaranje jermenske države u istočnom dijelu Anadolije, što je Turska videla kao udar na teritorijalnu celovitost zemlje. Pod izgovorom preseljenja, veliki broj Jermena je ubijen ili su umrli od iscrpljenosti u sirijskoj pustinji.

Još ponešto o Turskoj…

Za vreme Drugog svetskog rata Turska je očuvala svoju spoljnopolitičku neutralnost. U rat na strani saveznika ušla je simbolički tek 23. februara 1945. Iste godine potpisala je povelju UN-a. Godine 1946. u Turskoj je uvedeno višestranačje. Demokratska stranka je pod vodstvom Adnana Menderesa je na izborima 1950. osvojila većinu u parlamentu. Time je završena vladavina Republikanske narodne stranke koja je trajala od osnivanja republike.

Izbijanjem sukoba između istoka i zapada, te pokušajem uticaja Sovjetskog Saveza na Tursku, završeno je razdoblje političke neutralnosti za Tursku. Godine 1950. Turska je učestvovala kao deo UN-ovog kontingenta u Korejskom ratu, a 1952. je postala članica NATO pakta. Od sredine 1980-ih najvažnijim unutrašnjim problemom zemlje smatra se sukob s Kurdima. Turska je dotad vodila politiku asimilacije koja je rezultovala potiskivanjem kurdske kulture i identiteta. Kao reakcija na ovu politiku 1978. osnovana je Radnička partija Kurdistana s Abdulahom Odžalanom na čelu. U februaru 1998. turska tajna služba je uhvatila Abdulaha Odžalana u Keniji i dovela ga u Tursku gde je osuđen na smrtnu kaznu (koja je ukinućem smrtne kazne promenjena u doživotni zatvor). Tada je Radnička partija Kurdistana proglasila prekid vatre koji je prekršen 2004. godine.

Za vreme mandata premijera Edževita (1999.–2002.) uvedene su nove reforme građanskog prava sa sveukupnim povećanjem ljudskih prava (kao što su npr. pravo na okupljanja i proteste). Ove reforme su kasnije nastavljene, a dovele su između ostalog i do ukidanja smrtne kazne, zabrane mučenja i uvođenja kulturnih sloboda kurdskom stanovništvu. Danas je dopuštena i upotreba kurdskih dijalekata u školstvu, kao i prijenos radijskih i televizijskih kanala na kurdskom. Turska državna televizija danas uz turski emituje i na kurdskom, arapskom, srpskom i drugim jezicima.

Novija Turska i letovanje u njoj

Turci su evroazijski narod, tačnije njegova posebna grupa, sa oko 60 miliona pripadnika, koji žive raspoređeni na dva kontinenta. Najveći deo ih živi u Maloj Aziji. Turska ima više od tri miliona Turaka koji žive u zapadnoj Evropi, od čega samo 1,2 miliona u Nemačkoj.

Turska je sekularna država što znači da ustavom nije definisana državna religija ali je svim stanovnicima Turske ovim najvišim aktom predviđena sloboda vere. Islam je dominantna religija u Turskoj sa 99,8% stanovništva koji se izjašnjavaju kao muslimani, dok neki izvori daju malo niže procenu od 96,4% muslimana.

Turska ima veoma razvijenu kulturu, koja je mešavina različitih elemenata Oguz Turaka, stanovništva Anadolije, i Otomanske Turske, kao i Zapadne kulture i tradicije. Turska muzika i literatura su dobar primer mešavine kulturnih uticaja, koji su bili rezultat interakcije Osmanskog Carstva i Islamskog sveta, zajedno sa Evropom. Najpopularniji sport u Turskoj je fudbal, a najpoznatiji klubovi su svakako Galatasaraj, Fenerbahče i Bešiktaš. Popularni sportovi su i košarka i odbojka.

Više informacija o ovoj fantastičnoj destinaciji možete pronaći ovde. Naša preporuka je da svakako posetite Tursku. Kompletnu ponudu za letovanje u Bugarskoj možete pronaći ovde. Za letovanje u Turskoj pripremili smo vam ponudu hotela u: Antalija, Alanja, Kemer, Side, Belek, Bodrum, Fetije, Marmaris, Sarimsakli, Kušadasi.

Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.