Alanja

Alanja je grad na jugoistoku mediteranske obale. Alanja je najatraktivniji turistički centar u Antaliskoj regiji. Poznata je kao ’’Majorka turske obale’’. Nalazi se 135 km istočno od Antalije, na poluostrvu koje sa severa okružuje planinski venac Taurus, prekriven borovim šumama. Okružuju je brojne plantaže tropskog voća (banana, mandarina, papaje, manga, avokada, nara). Udaljena je 120 km od aerodroma u Antaliji. Na ulazu u sam grad, oduševiće Vas fantastičan pogled na ’’Krunu Alanje’’-zidine utvrđenja. Karakteristično za Alanju je da predstavlja spoj Orijenta i moderne Evrope, istorijskih spomenika, pećina, peščane obale, drevnih ruševina i modernih hotela, barova i restorana.

Ljubiteljima istorije neće biti uskraćeno zadovoljstvo i uživaće u brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima. Najveća atrakcija i simbol Alanje je Crvena kula koja je ime dobila po crvenoj cigli od koje je izgrađena. Zamak je sagrađen na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja. Smešten je na visini od 250 m na stenovitom poluostrvu i visoko je izdignut iznad Sredozemnog mora, zaštićen sa tri strane. Tu se nalaze i Sulejmanova džamija i karavan-stanica, brojne istorijske vile, očuvani primeri klasičnog perioda osmanske arhitekture. Danas je ovaj zamak muzej na otvorenom (otvoren je svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 08:00h-12:00h i od 13:30h -17:30 h).

Alanja ima tipičnu mediteransku klimu, leta su duga, topla i suva. Prosečna temperatura mora na godišnjem nivou je 21ºC, dok u avgustu dostiže visinu i do 28ºC. Temperatura vode u avgustu dostiže i 28 ºC. Grad je podeljen stenovitim poluostrvom na istočni deo, gde se nalaze plaža Keikubat, luka i sam centar grada, i na zapadni deo – Kleopatrina i plaža Delmeš. Ukoliko tražite savršeno čiste plaže, Alanja je pravi izbor za vas, a tome svedoči nagrada ’’Blue flag’’. Sve plaže su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite. Nalaze se u blizini hotelskih kompleksa.

Više o Alanji

Pećina Damlatas jedna je od glavnih gradskih atrakcija. Pored fascinantnih pećinskih ukrasa, ove pećine, smeštene uz more, specifične su po ogromnom procentu kiseonika, pa oboleli od bronhitisa, astme i sl. često dolaze tu. U pećini je temperatura konstantna i iznosi 22/23ºC.

Kleopatrina plaža – Alanja je mesto koje je Marko Antonije poklonio Kleopatri kao svadbeni poklon i njih dvoje su upravo ovde, u svom ljubavnom gnezdu, proveli medeni mesec. Zbog toga se glavna gradska plaža zove Kleopatrina plaža. Ona je najbolja plaža u Alanji; nema puno kamenja, pa ćete uživati u finom pesku, ali i dubljoj i bržoj vodi od one na istočnoj strani. Duga je 3.5km. Ulaz na plažu se ne plaća, a možete iznajmiti i suncobrane i ležaljke. Zalazak sunca ostavlja poseban utisak i uvek će Vas podsećati na jedan od najlepših odmora.

Incekum plaža je jedna od najboljih na turskom primorju. Fini, sitni pesak i prozirno čista i plitka voda, idealna je za porodice sa malom decom.

Ulas plaža nalazi se severno od istoimenog parka. Pogodna je za piknik u prirodi, a na raspolaganju su vam stolovi, stolice, roštilj. Posećena je i od strane lokalnog stanovništva jer je pogodna za opuštanje u mirnoj i prijatnoj atmosferi, pa je dosta posećena i od strane lokalnog stanovništva.

Na svim plažama u ovom popularnom letovalištu možete uživate u sportovima na vodi, i postoji velika verovatnoća da ćete zbog kristalno čiste vode, videti sunđere, hobotnice, morske zvezde. Decu i mlade će posebno obradovati fenomenalan (najveći) akva park koji se nalazi u blizini centra grada, na samo 10-tak minuta hoda od Kleopatrine plaže. Na raspolaganju su vam veliki bazen, bazen sa toboganima, kao i mali bazen sa interesantnim slajdovima za najmlađe.

Šoping i provod

Alanja nije aktivna samo danju, a noćni provod se može uporediti sa onim na Ibici. Većina diskoteka i barova je smeštena oko luke. Tu je Havana Club, Bistro Bellman, Robin Hood, Club Hollywood, James Dean Bar…  Ako se ipak odlučite za noćno krstarenje sa pena žurkom, uvek ćete imati asocijaciju na nezaboravno leto u Alanji.

Alanja je pravi raj i za ljubitelje šopinga, a cenkanje je neizostavno. Na raspolaganju su vam prodavnice sa različitim vrstama robe, a od lokalnih proizvoda možete kupiti nakit, tepih, tašne, stvari od kože, a posebna atrakcija je obojena tikva. Prvi zatvoreni šoping centar u Alanji je Alanyum, otvoren je 2006. godine. U njemu se nalazi preko 50 prodavnica, bioskop, supermarket, odeljak za decu.

Kada je reč o izletima tu je krstarenje brodom, jeep safari, tursko kupatilo, rafting, tursko veče, Pamukkale, obilazak Izraela, Antalije, Sidea, Perge, Gazipaše i pećine lažni svetAspendosa, Troya šou, Manavgat vodopad, akva park, pećina Damlatas, reka Dimcaj.

Alanja je jedan od najvećih i najživljih turističkih centara na celoj turskoj rivijeri, a svojom bogatom istorijom, drevnim ruševinama, dugim plažama, pećinama, vodopadima, hladnim planinskim rekama i noćnim životom, privlači sve više turista.

Još malo istorije i zanimljivosti

Alanja se nalazilana Putu svile. Ali pošto je bila obavezna stanica za karavane koje su gusari sa zadovoljstvom napadali opasana je debelim zidovima. Takodje, Alanja je bila i zimska prestonica Seldžuka, kao i brodogradilište. Zidovi tvrđave su bili dugački šest kilometara i imali su 140 bastiona. Unutar grada nalazilo se 400 cisterni sa pitkom vodom! Danas je simbol grada osmougaona crvena kula iz 1226. godine. Put do tvrđave je zanimljiv, sa uskim ulicama i starim kućama u otomanskom stilu, a nižu se kafići i radnjice. Pešice do vrha tvrđave neophodno je 45 minuta hoda, ali je pogled sa vrha neprocenjiva nagrada.

Na tvrđavi se nalaze i ostaci vizantijske crkve Sveti Đorđe. Crvena kula pretvorena je u Etnografski muzej, a nedaleko se nalaze zanimljive pećine do kojih se može doći i pešice. Može se videti nekoliko pećina, u kojima je temperatura konstantno 25 stepeni, a najzanimljivija je Damlataš. Ispred ove pećine se nalazi jedan od najboljih restorana u gradu. Međutim, najzanimljivije je do morskih pećina iz pristaništa u Alanji otići brodićem na izlet jer se tako može bolje videti ne samo pećina, već i topana (vojni arsenal iz 1227. godine).

Alanja je bila popularno letovalište još u vreme Rimljana, kada su ovde stajali brodovi za Levant kako bi putnici predahnuli i napunili potpalublje svežim voćem. I Kemal Ataturk je u Alanji proveo nekoliko dana odmora, a kuća u kojoj je boravio pretvorena je u muzej. U Gradskom muzeju mogu se videti ostaci alata za brodogradnju kroz vekove. Tu su i predmeti kojima su trgovali Feničani, jer su i oni svraćali u Alanju. Za turiste se organizuje i rafting do ostataka rimskog mosta, jurnjave džipovima ili kvad ranerima po planini Taurus. Tu su još i hajking ture, gnjuranje i još mnogo toga.