Primorsko

Primorsko je grad i središte istoimene opštine u Bugarskoj. Primorsko se nalazi na krajnjem jugositočnom delu Bugarske crnomorske obale. Smešten na malom poluostrvu. Grad Primorsko je od Burgasa udaljen 50 km, a od prestonice Sofije 450 km. Grad Primorsko na istoku izlazi na Crno more, na zapadu i severu se graniči sa opštinom Sozopol, a na jugu sa opštinom Carevo, pa je blizu i tih većih turističkih centara Bugarske.

U samom gradu Primorsko živi nešto manje od 3000 ljudi, ali se ovaj broj u letnjoj sezoni višestruko uvećava zbog toga što veliki broj turista bira baš aranžman u ovo simpatično primorsko odmaralište za mesto svog odmora. Brojni hoteli i sadržaji tako i u njegovoj okolini privlače veliki broj turista koji ovde dolaze iz cele Evrope. Primorsko je prelepi gradić koji je lociran na malom poluostrvu i svojom arhitekturom, a i atmosferom potpuno zaslužuje ime koje nosi. Prijatna mediteranska klima kao i dve peščane plaže koje okružuju mesto i čisto more garantuju prijatan odmor.

Položaj i reljef grada su vrlo živopisni jer gradsko priobalje čini niz peščanih plaža. Iza grada se uzdiže veličanstvena planina Strandža. Stoga je Primorsko jedinstvena kombinacija planinskog, ravničarskog i primorskog reljefa i pejzaža.  Jedinstvenog po svojem diverzitetu. Zbog toga je klima u gradu umereno-kontinentalna sa uticijem svežeg planinskog zaleđa sa jedne i tople, vlažne mediteranske sa druge strane.

Više o Primorskom

Zime su prijatne i kratke, a leta duga i topla. Prosečna temperatura u gradu u julu je između 23 i 24 stepena Celzijusovih što je više nego prijatno u poređenju sa vrelinama usijanog gradskog betona. Sa aspekta cena kvalitet Primorsko je itekako povoljno bugarsko letovalište, pa u njemu borave i mnogobrojni turisti iz Srbije.

Na prostoru Primorskog vekovima su živeli Grci, da bi početkom 20. veka došlo do razmene stanovništva sa susednom Grčkom, kada su ovde naseljene bugarske prebeglice iz severne Grčke. Po procenama iz 2007. godine Primorsko je imalo oko 3.700 stanovnika. Ogromna većina gradskog stanovništva su etnički Bugari. Ostatak su mahom Romi. Pretežan veroispovest mesnog stanovništva je pravoslavlje.