Aja Napa

Aja Napa (Ayia Napa) je najpoznatije letovalište na Kipru. Smešteno je na njegovom jugoistoku, ali istovremeno predstavlja najistočniju tačku Evropske unije. Od aerodroma Larnaka udaljena je oko 40 km. Krajem devedesetih, Aja Napa je dobila nadimak „nova Ibica“ i privukla stotine mladih iz Velike Britanije. Dugi niz godina na Aja Napu su masovno dolazili mladi Britanci, ali danas izgleda mnogo drugačije, i postala je sinonim za kvalitetan odmor prepun sadržaja i uživanja.

Ovo mesto nudi rajske plaže, duh grčkih gradića i uslugu koja podseća na turske komplekse. Postoji veliki broj uvala među kojima je Nissi plaža, koja slovi za jednu od najlepših na ostvu. Ukoliko volite da vreme provodite na plaži, a da se istovremeno oko vas odvijaju i žurke, onda je ova plaža jedna od takvih mesta.

U poslednjih nekoliko godina ovo mesto je postalo poznato kao ‘kiparska Ibica’ zbog velikog broja klubova (preko 150 klubova i barova), restorana i mladje generacije turista koja posećuje letovalište zbog zabave. Takođe, iz godine u godinu je primetan porast engleskih di-džejeva koji nastupaju u Aja Napi.

Najpoznatija plaza Aja Nape, kao i celog Kipra, je definitivno Nissi plaža. Ova plaža se sastoji od dve povezane plaže. Jedna plaža je duža i na njoj je prisutan bveži broj turista u odnosu na manju plažu. Takođe, veća plaža ima više sadržaja (barove, restorane). Neke od plaža koje se nalaze u okolini I koje su podjednako lepe kao Nissi su Makronissos, Landa, Glyki Nero, Konnos, Limanaki.

Osim prelepih plaža u Aja Napi treba videti i par znamenitosti, kao što su: Stara i Nova crkva posvećene Devici Mariji, muzej Talasa, Makronisos arheološke iskopine, Park skulptura, Most ljubavi.