Limasol

Limasol se nalazi na južnoj obali Kipra, u zalivu Akrotiri. Limasol predstavlja najveću kiparsku luku i drugi grad po veličini. Sagrađen je između dva antička grada Amatusa i Kuriona i udaljen je oko 75 km od glavnog grada Nikozije. U poslednjih nekoliko decenija, iz godine u godinu ovaj grad postaje sve popularnija turistička destinacija za letovanje kako zbog bajkovitog Starog grada, prelepih plaža tako i zbog sredozemne klime.

Poseban pečat Limasolu daje Stari grad koji je poznat po specifičnim uskim uličicama i Staroj luci. Iznad Stare luke nalazi se Srednjovekovna tvrđava Limasola u okviru koje je lociran kiparski srednjovekovni muzej gde je izloženo oružje i grnčarija iz svih perioda istorije Limasola. Ono po čemu je ovaj muzej poznat jeste to što je Ričard Lavlje Srce ovde oženio Berengariju od Navare još u XII veku.

Na 18 km od Limasola nalazi se turistička atrakcija Kurion, u okviru grada Episkopi. Nekada je bio prestonica antičke Kraljevine Kipar, a sada se ovde nalazi grčko-rimski amfiteatar gde se organizuju predstave i koncerti.

Pored istorijskih znamenosti, Limasol nudi na raspolaganju prelepe plaže. Akti Olympion je peskovita plaža duga čak preko 2 km. Nalazi se u blizini Starog grada i predstavlja najpoznatiju plažu u ovom delu Kipra. Organizovana je, tako da ovde imate na raspolaganju veliki broj restorana, kafića i barova ukoliko želite da se opusitite i uživate, kao i veliki broj terena ako želite aktivniji odmor. Kurion plaža je peščano kamenita gde je veoma popularno surfovanje i nalazi se 20 km od Limasola.

Od plaže Olympion do stare luke proteže se predivno šetalište Molos uz samu obalu mora. Specifično je po dvostrukom redu palmi, prostranom zelenilu kao i raznovrsnim sadržajima poput otvorene teretane, igrališta, restorana, kafića.

Više o Limasolu

Limasol je veoma poznat po festivalima poput Karnevala i Festivala vina. Karneval predstavlja definitivno jedan od najvećih evropskih događaja i traje deset dana. Održava se svake godine 50 dana pre pravoslavnog uskrsa. Ono što je posebno značajno za ovaj karneval je samo finale kada glavnim ulicama Limasola šeta kolona od preko 50.000 ljudi, maskiranih u fantastičnim kostima.

Najlepsi i najluksuzniji hoteli se nalaze upravo u oblasti Limassola. Na oko 15tak km pre ulaska u grad iz pravca aerodroma pocinje dugacka pescana plaza na kojoj se nalaze najlepsi hoteli na ostrvu. Svojom bogatom ponudom i raznovrsnim turistickim atrakcijama privlace i parove i porodice sa decom. U poslednjih 5-6 godina Limassol sve vise postaje turisticki centar ostrva, izgradnjom velelepnih nebodera poprima oblik atraktivne prestonice.