Nea Plagia

Nea Plagia ili u prevodu Nea Plaja je malo ribarsko selo i vikend naselje koje se nalazi u zalivu Thermaikos. Udaljeno je svega 48 km od Soluna. Ali je i povezano redovnim autobuskim linijama. Mesto ima izuzetan geografski položaj zahvaljujući blizini samog Soluna, kao i turistički veoma razvijenih poluostrva Halkidikija, Kassandre i Sitonije. Nalazi se uz veoma važnu saobraćajnu komunikaciju, nedaleko od nacionalnog autoputa Solun – Nea Moudania.

Nea Plagiu su osnovali doseljenici iz Male Azije (istočna Trakija) 1924 godine. Gradeći je na močvarnom zemljištu nedaleko od poseda manastira Karmani čiji su monasi dali nesebičnu podršku i pomoć u gradnji. Današnja Nea Plagia pripada opštini Triglia. Ima oko 1200 stalnih žitelja koji na plodnim njivama u okruženju uzgajaju masline, dinje i grožđe.

Prepoznatljivost mesta daju fontane koje već u suton deluju atraktivno zahvaljujući raznoraznim reflektorima u boji koji ih osvetljavaju, menjaju svoj izgled i mesto su okuplanja turista i meštana. Nea Plaja je odličan izbor za ljubitelje prostrane peščane plaže, sa šetalištem ukrašenim kandelebarima, iza kojih se nalazi široki zeleni pojas i mirno mesto bez mnogo saobraćaja.

Nekoliko taverni, marketa, sportskih igrališta i park sa topolama čine dovoljan sadržaj za prijatni boravak turista tokom sezone. Iako je tek odnedavno otkrivena za turiste iz Srbije, Nea Plaja je odavno letovalište mnogih Grka, koji su je dosad uspešno čuvali samo za sebe uprkos mnogim bližim plažama. More je kristalno čisto, a pored opuštanja lako ćete pronaći i mnoge zabavne sadržaje. Restorani nacionalne grčke kuhinje se podrazumevaju, a u srcu sezone rade i najveći noćni klubovi na Halkidikiju.