Rio de Žaneiro

Rio de Žaneiro – Spektakularno prirodno okruženje, karnevali, samba i plaže kao što su Copacabana, Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio. Ipak, najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada je sigurno statua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado. Međutim, tu su i brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom za vreme karnevala, kao i stadion Maracanã, jedan od najvećih na svetu. Rio takođe poseduje i dve najveće šume u urbanom području, Floresta da Pedra Branca i Floresta da Tijuca.

Rio ima tipičnu tropsku klimu sa visokim temperaturama i vlažnošću tokom čitave godine. Letnje vrućine dostižu i preko 40 °C. Ipak, veliki broj vodenih površina i blizina brda i planina čine leto u Riju podnošljivim. Padavine su česte, naročito u letnjim mesecima, kada su moguće i oluje, ali ne i tropski cikloni.

Više o Riu

Čudno je da iz legendi o nastanku imena nekog grada uvek postoji neka smešna strana. Tako je i sa Riom. Godine 1502. Portugalski moreplovci i istražitelji isplovili su ka Južnoj Americi kako bi u svojoj misiji istražili zemlju koju je nekoliko godina pre „otkrio“ Pedro Alvares Kabral. Ovu drugu ekspediciju predvodio je Gončalves koji je pristao u jednom zalivu koji danas nosi ime Guanabara i greškom utvrdio zbog oblika zaliva da se radi o rečnom estuaru – Rio na portugalskom; a sam mesec kada se dešavalo novo istraživanje bio je januar te se Janeiro (Portugalski naziv ovog meseca) nekako čudno nametnuo u nazivu „reke“. Doslovce, Rio de Janeiro znači Januarska reka.

Portugalci su na ovim prostorima zatekli brojna indijanska plemena. Za kratak period njihovog uspostavljanja vlasti, uspeli su da pobiju preko 80% indijanske populacije. U ranom 19. veku Rio je čak jedno vreme bio i prestonica Portugala jer je portugalska kraljevska porodica živela i uživala u njemu desetak godina. Tokom rata za nezavisnost Brazila, Rio je jedno vreme bio prestonica te najveće južnoameričke države. Negde polovinom 20. veka izgrađena je nova brazilska prestonica Brazlija.

Rio je danas drugi grad po veličini u Brazilu, posle Sao Paola, i u njemu živi preko 10 miliona stanovnika!Tokom Vašeg boravka u spektakularnom Riu, obavezno morate videti: čuvenu peskovitu plažu na Atlantiku Kopakabana- najveća plaža na svetu; stenu iznad zaliva Guanabara zvanu „Glava šećera“ sa ogromnom statuom Hrista (simbol grada); Flamingo park sa hiljadama predivnih Flamingosa; šumu Tižuka u neposrednoj blizini grada- stara prašuma amazonskog tipa; Samba park- zabavni park u kojem je svaki dan Karneval, itd.