Pomorie

Pomorie je mesto koje se nalazi na jugu bugarske obale Crnog mora. Pomorie ima 14 000 stanovnika, a kroz njega prolazi glavni pravac E87, koji spaja severne i južne delove obale Crnog mora. Do mesta Varna, Burgas, Sozopol i Nasebar može se doći i brodom jer je Pomorije mesto sa lukom. Pomorie je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija u Bugarskoj. Prosečna temperatura vazduha i vode u julu je 23,6 stepena a većina dana tokom godine u ovom mestu je sunčana.

Plaža Pomoria je dugačka 5 kilometara. Zime u Pomoriu su blage i sa minimalnim padavinama. Ne samo Pomorie, nego i ceo region oko ovog mesta čuveno je po lekovitom blatu koje je korišćeno još u Antici. Blato se vadi iz obližnjeg jezera, koje nosi isto ime, Pmorie, prilikom proizvodnje soli. Grad je takođe poznat i po lekovitim vodama koje izviru na njegovom području. Tako da je dolazak u Pomorie koristan za svako zdravstveno stanje.

Najraniji dokazi da su ljudi stanovali na području Pomorie su iz perioda neolita, što je 6. milenijum pre nove ere. Postoje tragovi i da je život u Pomoriu trajao kontinuirano do danas, jer postoje dokazi i iz halkolitskog, bronzanog, gvozdenog doba. U 2. veku pre nove ere Pomorie se nazivalo Anchialus. Ovaj grad je sa širenjem Rimskog carstva, potpao pod njihovu vlast. Period kad je grad pripadao Rimljanima je veoma plodan bio za građane. Ekonomski i politički razvoj grada u to doba dokazuje se i činjenicom da je grad imao kovaonicu novca.

Više o mestu

Građani Pomorie, ili kako se tada zvao grad Anchialusa bavili su se vinogradarstvom, proizvodnjom vina, ribolovom, proizvodnjom soli i brojnim drugim. Zanatstvo i trgovina na moru su bila važne grane privrede ovog mesta. 1934. godine grad je preimenovan u Pomorie.

U muzeju se uglavnom nalaze arheološke izložbe. One su podeljene u nekoliko sala – praistorijsku koja je i najinteresantnija, etnografska sala u kojoj se turisti i posetioci mogu upoznati sa nošnjama, nakitom, izgledom nekadašnjih soba i kuća, a sala sa kovanicama je posebno takođe interesantna svima koji se bave sakupljanjem novčića. Sala sa novčićima, starim kovanicama ima bogatu zbirku u kojoj se nalaze novci i tračkog, ali i makedonskih kraljeva, takođe i bronzani novac koji je kovan u samom gradu tokom Rimskog carstva, ali i srednjovekovne bugarske kovanice.

U Pomoriu se nalazi i muzej soli, koji prati razvoj proizvodnje industrije soli koji je igrao važnu ulogu u gradu, ali i celom regionu kako u prošlosti tako i danas. Muzejska zbirka obuhvata bogatu zbirku fotografijam autentičnih alata i drugih eksponata. Od arhitektonskih zdanja ističe se Manasir Svetog Đorđa, crkva Preobraženja – najstarija građevina u gradu, ali i Hram posvećen Rođenju Bogorodice. Ova mesta su svetinje koje nikako ne treba zaobići kada se dolazi u Pomorie.

Arhitektonsko zdanje koje je značajno i za proučavanje istorije ne samo grada, već i cele Bugarske je mauzolej koji se nalazi na desnoj strani uz put Pomorie – Burgas. Mauzolej impresionira sve posetice svojim arhitektonskim dizajnom. Mauzolej je inače jedan, jedini i jedinstven primerak takvih mauzoleja iz starog doba i to ne samo u Bugarskoj, već na celom Balkanskom poluostrvu. Ova grobnica je proglašena arhitektonsko – građevinskim spomenikom kulture davne 1965. godine. Smatra se da je mauzolej pripadao jednoj od najbogatijih porodica u Anchialusu. Neke stvari koje su pronađene u ovoj grobnici izložene su i u muzeju Pomorie. Tekst preuzet sa sajta letoimore.com.