Paralia

Paralija je smeštena u podnožju najviše grčke planine Olimp. Jedno je od najpoznatijih letovališta oblasti Pieria. Udaljena je oko 60 kilometara od Soluna. Od svima poznatih grčkih letovališta Leptokarije i Nei Porija udaljenost je oko 30 km. Nalazi se na samo 6 km od najpoznatijeg trgovačkog centra severne Grčke, Katerini.

U istočnom delu grčke oblasti Pieria nalazi se naselje i opština Paralija. Opštinsko sedište se nalazi u Kalitei. Paralija po zadnjem popisu održanom 2011. godine ima 1.124 stanovnika a cela opština broji 6.803 stanovnika. Kada je u pitanju koja privredna grana dominira, onda je to u toku cele godine poljoprivreda, medjutim tokom letnjih meseci turizam predstavlja izuzetno jak privredni resurs.

Više o Paraliji…

Paralija je takodje izuzetno poznata po svojim noćnim klubovima, barovima, restoranima, hotelima i tavernama. Na istoku se nalazi zaliv Thermian, a peščane plaže pokrivaju skoro celu obalu. Najbliža železnička stanica i bolnica se nalaze u gradu Katerini koji je udaljen samo 6 kilometara.

Klima u ovom mestu je pogodna zbog blizine Olimpa. Koliko god da je vazduh na nivou obale mora topao i vreo, sa planine uvek duva lagani vetrić koji prijatno rashladjuje. Postoji mnogo organizovanih izleta i ekskurzija na koje možete otići i videti razne stvari vezane za kulturno-istorijsku zaostavštinu Grčke, medju kojima se ističu Olimp, Solunsko groblje, Manastir Meteori i mnogi drugi.

Izuzetno je popularna kako zbog blizine, odlične lokacije i veoma lake dostupnosti autoputem E75, tako i zbog predivnih peščanih plaža sa sitnim belim peskom i bogatog sadržaja koji nudi. U Paraliji će vas dočekati ulice prepune butika, restorana, kafića, diskoteka. Tu je veliki broj marketa sa svim potrebnim namirnicama, kao i jedna od najvećih Lidl prodavnica u ovom delu Grčke.

Paralija je izuzetno pogodna za porodice sa malom decom, jer se plićak na peščanoj plaži prostire i do 50 metara. Plaža je veoma duga, široka i gotovo celom svojom dužinom opremljena ležaljkama i suncobranima okolnih kafića.  Kafići nude i raznovrsnu hranu i piće, tako da ne morate ni o čemu da brinete. Svoj porodični dan možete da provedete u potpunosti relaksirano.

Još jedna lepota letovanja u Paraliji je što su navedeni smeštajni kapaciteti uvek i tokom cele sezone izuzetno povoljni, a tako pogodna situacija vas očekuje i po dolasku u samu Paraliju gde je vanpansionska potrošnja jedna od najpristupačnijih u gotovo celoj Grčkoj. Za šoping, za kupanje, za porodice, za šetnju, ali i za odlične izlaske Paralija je često izbor i svih onih koji su željni zabave. Baš ovo letovalište već godinama unazad poznato po diskotekama i kafićima gde vas odlični bendovi zabavljaju do ranih jutarnjih sati. Posetite Paraliju i uživajte u letu. Paralija je sinonim za odmor i opuštanje.