Side

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj. Nalazi se 55 km istočno od Antalije. Okružen je plantažama narova i zlatnom peščanom plažom. Ako ste ljubitelj prirode i istorije, nesumnjivo će zadovoljiti Vaš ukus. Side ima dugu i bogatu istoriju. Zbog dobrog strateškog položaja kroz njega su prolazili Hetiti, Persijanci, Egipćani, Rimljani. U antičko vreme ovaj gradić bio je savršen za trgovinu robovima, zbog dugih peščanih plaža koje su bile idealne za skrivanje pirata i trgovaca. Ima dosta tragova iz perioda kada je bio pod vlašću Rimljana, a zanimljivo je to da su se na njegovim plažama tajno sastajali Antonije i Kleopatra.

U Sideu se nalaze brojni ostaci prošlosti, a jedna od glavnih atrakcija je stari rimski amfiteatar, sagrađen na otvorenom. Mogao je da primi i do 20.000 gledalaca. Koristio se za borbe gladijatora, a kasnije je pretvoren u crkvu. Preko puta amfiteatra je muzej Side koji svakako treba posetiti. Gradske zidine su dobro očuvane, ali je glavna kapija oštećena i nalazi se na sredini glavne ulice. Takođe su tu i ostaci vizantijske bazilike i hrama Apolona i Atine koji je u ruševinama, ali je delimično podignut i opet ima ulogu zaštitnog znaka Sidea.

Danas Side predstavlja kombinaciju starog i novog: na jednoj strani su antički ostaci, a na drugoj moderni hoteli, kafići i restorani i upravo to privlači različite segmente turista. Prelepa obala Sidea i njegove dve zlatne peščane plaže okružene borovom šumom sa planine Taurus nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Istočna i Zapadna plaža su na malom rastojanju, ali se ipak razlikuju. Istočna je tiha, manje razvijena i u nekim delovima kamenita, pa je uglavnom izbor lokalnog stanovništva, dok turisti više vole Zapadnu što zbog mogućnosti bavljenja sportovima na vodi, što zbog plitke vode (dobar izbor za porodične odmore).

Više o mestu

Side ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim letima. Temperaturau julu i avgustu prelazi 30ºC. Side obiluje restoranima i tavernama u kojima ćete, uz prijatnu atmosferu i romantičan pogled na pučinu, uživati u specijalitetima svih svetskih kuhinja. Stari deo grada ima dosta barova i diskoteka, ali se Side ipak ne preporučuje turistima željnim dobrog noćnog provoda. Gradić je prepun prodavnica raznovrsne robe, kože i nakita, a u šopingu naročito možete uživati uveče jer tada Side postaje pešačka zona. Naravno, kao i u većini turskih letovališta i ovde je cenkanje neizostavno.

Kad je reč o izletima tu je poseta Antaliji i obilazak njenih znamenitosti, obilazak antičkih mesta Perge i Aspendosa, krstarenje brodom, tursko kupatilo, Pamukkale, tursko veče, jednodnevni izlet u Izrael, Troya šou, Manavgat reka koja se uliva u more i Manavgat vodopad, Manavgat (ponedeljak je dan za pijacu), rafting (splavarenje).

Side svojim peščanim plažama, bogatom istorijom i kvalitetnom uslugom privlači sve više turista, pa smo sigurni u to da nećete pogrešiti ako se odlučite da Vaš odmor provedete baš u ovom turističkom mestu. Side ima dve plaže – istočnu i zapadnu i ne zna se koja je bolja! Obe su peščane i imaju izuzetno dobro osmišljenu zabavu. Medjutim, najveća prednost Sidea je bogata istorija, jer se hoteli nalaze kraj – antičkog nalazišta!

Još malo istorije i zanimljivosti

Ukoliko je verovati antičkim piscima Side je bio najveća pijaca robova u Starom svetu. Moderan gradić Side razvio se kraj obale, tik uz antički grad. Side je poznat po bogatoj prošlosti, odličnim hotelima i fantastičnim plažama. Zauzima prostor poluostrva dugačkog kilometar i širokog tek nekoliko stotina metara. Naime, kada se krajem 19. veka Krit otrgao upravi Otomanskog carstva ribari muslimanske veroispovesti sa ovog grčkog ostrva osnovali su novo selo medju ruševinama antičkog grada Side. Pokušaji arheologa i turskih vlasti da ih isele nisu urodili plodom.

Uostalom, u Sideu su svi narodi gradili jedni iznad drugih, pa se na jednom mestu mogu videti tragovi, čak, 12 civilizacija. Današnji stanovnici su, dakle, potomci kritskih ribara koji su sada gazde suvenirnica, kafića, prodavnica i radnjica koje neodoljivo privlače turiste. Pored ostataka Apolonovog, Atininog ili hrama čoveku, tu se nalaze i pravoslavna vizantijska bazilika, kapija i Fontana, ali i najbolji hoteli Antalijske regije.

Blizu grada nalaze i gradić Manavgat i vodopadi – nezaobilazno mesto za izlet. Tokom dana u Sideu vlada neobičan žagor turista, jer ga posećuju i gosti iz drugih delova Antalijskog zaliva. Side nudi poseban odmor: hotele koji nikoga neće razočarati, uslugu koja oduševljava goste, fantastičnu kuhinju i savršeno leškarenje na plaži.