Obzor

Obzor se nalazi na granici između oblasti Nesebra i Varne. Smešten je u zalivu koji počinje od severa i rta Svetog Atanasa pa ide do planine i rta Emona. Odmaralište Obzor smešteno je na putu koji spaja severnu i južnu obalu. Nalazi se 65 km južno od Varne i samo 6 km od grada Bjala. Letovalište je udaljeno od Burgasa 74 km, a od Nesebara 37 km, pa ako odsedate, recimo, u Nesebaru ili Sunčevom bregu, Obzor vam je ipak blizu.

Blizu su i letovališta Elenite i Sveti Vlas, pa je sve nekako tu, na nekih 20-ak kilometara, što nije tako strašno. U Obzoru živi oko 2000 ljudi što je još jedan dokaz da je to pravo malo primorsko letovalište.

Obzor je jedan od starijih gradova na Bugarskoj obali Crnog mora. O njegovoj starosti i dugoj i bogatoj istoriji govore mnogobrojni ostaci drevnih građevina pronađenih tokom istraživanja ovog kraja. Takođe, pronađeni ostaci posuda od keramike i ostaci nekadašnjeg utvrđenja potvrđuju istoriju ovog mesta.

Prvobitni naziv grada bio je Navlahos. Osnovali su ga Tračani, da bi ga u 1. veku pre Hrista Grci preuzeli i preimenovali u Heliopolis. To u prevodu sa starogrčkog znači „Grad sunca“. U njemu su Rimljani izgradili i hram posvećen bogu Jupiteru, kao i tvrđavu koja je trebalo da štiti njihove pomorske puteve između Konstantinopolja i Dunava.