Platamon

Platamon je letovalište u južnom delu regije Pieria. Nalazi se na obali Egejskog mora. Udaljeno je 25 km jugoistočno od planine Olimp. Susedna mesta su Nei Pori na jugoistoku i Neos Panteleimonas na severozapadu. Grad je poznat po svojim ogromnim prirodnim izvorima i terapeutskim banjama.

Platamon je pun zelenila, smešten uz dugačku lepu plažu. Duž dugačkog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža za svačiji ukus. Ima veliki broj prodavnica, taverni, kafića, diskoteka, hotela, restorana brze hrane. Prijatna klima, toplo, bistro more, ljubazni domaćini i prilično pristupačne odlikuju ovo mesto.

Istoimena tvrđava u Platamonu je nešto što je vredno posete. Nalazi se na uzvišenju iznad samog mesta. Sa tvrđave se pruža veličanstven pogled na more i mesto. Platamon ima nekoliko plaža: gradska plaža koja je šljunkovita i dve male peščane uvale, kao i peščana plaža sa belim peskom, koja se prostire ka mestu Nei Pori, koje je samo 2 kilometra južno od Platamona.

Više o Platamonu

Platamon se smatra jednim od najznačajnijih turističkih destinacija u Olimpskoj regiji. Prostire se po površini od 8422km2 i ima 2200 stanovnika. Tokom letnjeg perioda broj stanovništva dostiže i do 120.000. U ovom periodu veliki broj turista dolazi iz istočnih zemalja, kao i iz lokalnih grčkih gradova, Larisa i Katerini. Poznat je po “noćnoj” zabavi pa je prava “Meka” za omladinu. Samim tim  ovo mesto odgovara i porodicama i onima koji traže neprestan provod.

Platamonas ima i luku gde možete usidriti svoj brod. Akti Platamona je jedna od najdužih plaža u Grčkoj, sa belim peskom i školjkama, okružena drvećem, borovima i stablima kleke starih hiljadama godina. Peščane i kamenite plaže Platamonasa se prostiru od mesta Nei Pori pa sve do iagios Panteleimonasa. Na većini plaža je dostupno korišćenje sportova na vodi uz budno oko spasioca, i svake godine se nagrađuju plavom zastavicom za čistotu vode. U blizini plaža se nalaze i mnogobrojni kafići, barovi i taverne. Turistički razvoj ovog mesta počeo je tek 1950 god. Platamon odlikuje bujna vegetacija, platani i izvori sa čistom pijaćom vodom. U njemu se nalazi i “Platamon castle” – zamak iz srednjeg vizantijskog doba, X veka, lociran jugoistočno od planine Olimp, na mestu gde je nekada bio drevni grad Herakleion. Za svoje potrebe koristili su ga Franci u XIII veku i Turci u XV veku a danas se u okviru letnjeg Olimp festival organizuju predstave, koncerti i drugi kulturni događaji. Možete posetiti Solun koji je udaljen 104 km ili Halkidiki ili Volos (107 km severnije) odakle brod isplovljava za ostrvo Skopelos i Skijatos.