Solunska regija

Solunska regija je oblast koja se nalazi na istočnom delu kontinentalne Grčke (Centralna Makedonija). Omeđena je na zapadu Solunom i na istoku Kavalom. Solunska regija zauzima površinu od 19 km2 u kojoj živi blizu 2 miliona stanovnika. Glavni grad oblasti je Langadas, a administrativni centar regije je grad Solun. Glavna karakteristika obale su široke peščane plaže koje se pružaju pravcem istok-zapad u dužini od oko 15 km. Ova obala godinama je nagrađivana „plavom zastavicom” Evropske Unije i Mediterana, koja se dodeljuje za uređenost plaža i čistoću mora.

Kada je reč o znamenitostima, Olimpijada se nalazi u severoistočnom delu Halkidikija i udaljena od Soluna 80 km. Tradicija kaže da je Olimpijada dobila ime po majci kralja Aleksandra, Olimpijadi. Sagrađena je pored prirodne luke, okružena mnoštvom predivnih plaža i zelenih šuma. Na ovim prostorima, tačnije u Stagiri, na poluostrvu Halkidiki, 25 km južnije od Olimpijade, između mesta Stratoniki i Neoshori, 384. godine pre n.e. rođen je Aristotel.

Solunska regija – Upravo tu je smešten Aristotelov park čudesa, muzej na otvorenom gde su izloženi radovi i ploče sa mudrim izrekama iz stvaralaštva ovog drevnog filozofa. Pored Stagire, turisti koje zanima grčka istorija i kultura mogu posetiti arheološke i ostale znamenitosti kao što su Amfipolis, staru Aretuzu, Artemizio zamak, Alistratis, kao i Narodni muzej i crkvu Svetog Georgia u Asprovalti.

Solun je grad Solunske regije i predstavlja drugi grad po veličini u Grčkoj. Nalazi se na vrhu Solunskog zaliva duž kojeg se prostire dužinom od 20-ak kilometara. Grad je osnovan još 315. godine pre nove ere od strane kralja Kasandra po čijoj supruzi, polusestri Aleksandra Velikog je i dobio ime.

Letovanje u blizini Soluna je uvek aktuelno i popularno. Bogata ponuda visoko kvalitetnog hotelskog i apartmanskog smeštaja za letovanje u Solunskoj regiji upotpunjena je mnoštvom kafića, restorana, diskoteka i taverni.

Grad obiluje istorijskim atrakcijama, ima odličan noćni život, more je bistro i čisto i nagrađeno je plavom zastavicom. Na samo 19 kilometara od centra se nalazi Agia Triada, poznato letovalište sa dugim šetalištima i lepo sređenim peščanim plažama.

Više o Solunu možete pronaći na sledećem linku

Pogledajte našu kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj. Kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Solunskoj regiji možete pronaći ovde. U ovoj regiji na raspolaganju vam je smeštaj u: Agia Triada, Nea Kalikratia, Nea Plagia, Nea Flogita, Dionisos beach, Nea Moudania