Nea Flogita

Nea Flogita leži na zapadnoj rivijeri Halkidikija, poluostrva koje se kao Posejdonov trozubac zariva u plavetnilo Egeja. Udaljena je oko 50 km jugoistočno od Soluna i na oko 7 kilometara od Nea Mudanje. Nea Flogita je bogata zelenilom. Ima dugu zlatnu peščanu plažu i tirkizno bistro more. Iz mesta se pruža fantastičan pogled na zaliv Thermaikos i po vedrom vremenu na planinu bogova Olimp.

U samom gradskom jezgru Nea Flogite nalazi se prelepi park sa fontanom i divnim ambijentom za šetnju, klupama za sedenje i odmaranje tokom toplog leta. Laganom šetnjom može se stići do obližnjeg Dionisusa i Nea Plaje sa kojom je Nea Flogita spojena.

Naselje je nastalo 1923. godine kada su ga iz temelja podigli doseljenici iz Kapadokije, današnje Turske. Žitelji Nea Flogite (oko 1500) i okolnih mesta proizvode voće, povrće, med i masline te tradicionalna domaća pića ouzo, ciporo i vino koje možete pazariti na lokalnoj pijaci. U mestu postoje brojni barovi, noćni klubovi, supermarketi, prodavnice suvenira, igralište za decu sa velikom trambolinom…

Nea Flogita ima odličnu saobraćajnu povezanost sa ostalim mestima i praktično je kapija Halkidikija jer je na početku račvanja za poluostrva Kasandra, Sitonija i Atos. Autobuske linije lokalnog saobraćaja su naročito leti veoma česte ka Solunu i Halkidikiju.

Nea Flogita je u poslednjih desetak godina postala pravo mondensko mesto, omiljeno kod svih i može se pohvaliti velikim brojem mesta za izlazak.

Izleti iz Nea Flogite

Poseta zalivu Toroneos – Ovaj Dan je u potpunosti posvećen kupanju, uživanju i ugodnom krstarenju po prelepim plažama i uvalama zaliva Toroneos.

Solun – tokom izleta u Solun obiđite Zejtinlik- srpsko vojničko groblje, prošetajne čuvenom ulicom Egnatia u kojoj se nalaze istorijske znamenitosti, obiđite Aristotelov trg, crkvu Svetog Dimitrija i Belu kulu, a u povratku je predviđeno zaustavljanje za ljubitelje kupovine u tržnom centru Mediterranean Cosmos.

Waterland – vodeni svet. Najveći vodeni zabavni park u Evropi se nalazi u neposrednoj blizini Soluna. Park raspolaže bazenima, toboganima, rekom i veštačkim jezerom, košarkaškim i teniskim terenom. Sjajna zabava za mlade i manje mlade!

Meteori – Još jedan dragulj Grčke je, manastir Meteore, smešten na visokoj steni u blizini grada Kalambaka. Na ogromnim stenama, uzdignuti do neba kao divovi, na ravnici Tesaliji, nalaze se pravoslavni manastiri. I danas ovde žive kaluđeri posvećeni Božijoj službi “između neba i zemlje”. Tu možete videti impresivne i freske i ikone iiz vizantijskog perioda.
Ovaj jedinstven geološki fenomen nalaze na spisku Uneskove Svetske baštine.

Sveta Gora – Celodnevni izlet gde možete doživeti fascinantni kontakt sa Svetom Gorom. a ujedno uživati u krstarenju brodom. Kako je za posetu Svetoj Gori potrebna specijalna dozvola, a ženama je zabranjen ulaz, i tako već hiljadama godina, brodom ćemo proći pored predivnih obala Svete Gore i videti nekoliko od ukupno dvadest manastira, koliko ih danas ima aktivnih. Deo dana provešćemo u mestu Uranopolis – nebeskom gradu, gde možete prošetati, ručati i iskoristiti deo vremena za kupanje i sunčanje.

Grčko veče – Doživite neverovatan zalazak Sunca uz tradicionalni grčki ples i lokalnu kuhinju. Uživajte u grčkim specijalitetima, i domaćem vinu uz predivne zvuke buzukija i plesni nastup profesionalnih plesača koji će Vas kada se atmosfera zagreje pozvati da im se pridružite na podijumu. Ponesite sa sobom delić divne atmosfere koju nudi ovo veče kao nezaboravnu uspomenu sa letovanja.