Egipat

Egipat se nalazi u severoistočnom delu Afrike i jednim delom u Aziji (Sinaj), na Sredozemnom i Crvenom moru. Između Libije, Izraela i pojasa Gaze. Egipat zauzima teritoriju od oko jedan milion kvadratnih kilometara na severu Afrike. Sadašnje granice Egipta malo se razlikuju od onih iz vremena faraona. Oko 5% zemlje je vegetacija, a ostalo pokriva peščana-kamenjar pustinja Sahara.

Dolina i delta Nila su i dalje kičma-teritorija na kojoj je, pre pet hiljada godina, rođena egipatska civilizacija, a Sinaj i Nubija su samo dopuna. Egipat je dom za oko 83 miliona ljudi, sa skoro 90% stanovništva koje živi u većim gradovima, uzrokujući veliku gužvu.

Dugačka, burna i bogata istorija Egipta uticala je na istoriju celog sveta. Period vladavine faraona više dinastija, podeljen je u tri carstva: Staro, Srednje i Novo. U doba Starog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta, pred kojima već vekovima stražari misteriozna Sfinga. U vreme Novog carstva, na obalama Nila, nikli su drevni spomenici koji beleže smene civilizacija: hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica, Izidin hram i Abu Simbel.

Egipat je ujedinjenjem Donjeg i Gornjeg Egipta postao jedinstvena država oko 3.000 p.n.e..Nakon smrti dinastije Ptolomeja, Egipat je osvojio Rim, zatim Vizantija, Arapsko carstvo i Turski Sultan Selim II. Engleska kolonija je postao u XIX veku, a 1953 god. postao je konačno nezavisna država. Deo savremene istorije obeležava mirovni sporazum Egipta i Izraela iz 1979 god. kojim Sinajsko poluostrvo postaje delom Egipatska teritorija. Danas je Egipat veoma popularna destinacija za letovanje.

Više o Egiptu

Stara izreka: ,,Egipat je dar Nila“ koji nosi mineralima bogato blato već hiljadama godina i tako omogućava lokalnom stanovništvu da preživi baveći se poljoprivredom. Istorija Egipta je zapanjujuća (da napomenemo da je vreme faraona trajalo trideset vekova pre nove ere, a i kasnije, sa vreme grčkih i rimskih vladara). Kasnije se i ostale sile bore za Egipat zbog bogatstva i Sueckog kanala. U trenutku kada je arapski svet tražio da se oslobodi od evropskih kolonijalista, Egipat je stajao na čelu borbe protiv kolonijalizma. Njegov mirovni sporazum sa Izraelom utiče na političku situaciju širom bliskog istoka.

Letovanje u Egiptu – krstarenje Nilom i Luxor

Krstarenje Nilom se izvodi brodovima koji po kategorizaciji imaju 5*. Letovanje u Egiptu pruža vam priliku za ovaj jedinstveni izlet. Sve kabine (dvokrevetne i dvokrevetne sa malim pomoćnim ležajem) na brodu poseduju TWC, centralnu klimu, TV, telefon. Brod poseduje: restoran, snack bar, looby bar, prodavnicu suvenira… Na krovu broda se nalazi otvoreni mali bazen, restoran, cafe bar… Usluga na bazi punog pansiona (doručak, ručak, večera – samoposluživanje, izbor više jela). Piće i sve nepomenuto se naknadno doplaćuje. Kupuje se isključivo flaširana voda, a cena pića je viša u odnosu na ostale cene u Egiptu. Kabine su, jako male, nalaze na 1., 2. i poslednjem spratu ispod palube, a određeni broj i ispod nivoa vode. Kabine nemaju terase.

Luksor je grad u Gornjem (južnom) Egiptu. Ima oko milion stanovnika. Kao mesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva “najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom”. Rruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. Preko reke, na drugoj obali Nila, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice, koji uključuju Dolinu Kraljeva i Dolinu Kraljica. Milioni turista iz svih krajeva sveta svake godine dolaze da posete te spomenike. Njihovo prisustvo je ekonomski temelj ovog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu bazu za putovanja Gornjim Egiptom. Omiljeno je turističko odredište, sam po sebi, i kao početna i završna stanica krstarenja Nilom.

Letovanje u Egiptu – Izleti – Asuan, Kom Ombo, Edfu

Asuan – Grad koji se nalazi na kataraktu pored Velike Asuanske brane nosi simbol trgovačke prestonice u doba Srednjeg veka, a za vreme drevnih Egipćana je bio glavni grad Nubijskog dela Egipta. Mnogi pisci su napisali svoja dela u hotelu Katarakt koje se nalazi pored Kičerinovog ostrva na Nilu. Ovde se nalazi i kamenolom odakle je vađena građa za mnoge arhitektonske džinove-spomenike koji i danas prkose zubu vremena na lokalitetima širom Egipta. Letovanje podrazumeva sa turisti obavezno posete i Botaničku baštu koja je zadivila mnoge vladare koji su osvajali ovu teritoriju.

Kom Ombo duguje svoje ime egipatskom nazivu Nubt (‘Grad zlata’) kojim se ističe njegova značajna uloga u trgovini tim dragocenim metalom. Nalazi se pored istoimenog mesta Ombos. Hram Kom Ombo kultna je građevina koja je bila posvećena božanstvima Sobeku s krokodilskom glavom i (Haroerisu) Horusu sa sokolovom glavom. Danas ovde živi oko 60.000 seljaka koji su većinom Nubijci koji su ovde naseljeni kada je pravljena Asuanska brana.

Edfu je mesto koje nosi ime hrama koji takođe potiče iz Ptolomejskog doba i posvećen je božanstvu Horusa. Veliki broj kočija i seljaka-trgovaca čine ovo mesto interesantnim za turiste koji ovde dolaze brodovima.

Naša preporuka je da svakako posetite Egipat. Saznajte više o Egiptu ovde.

Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.

Pogledajte bogatu ponudu hotela za letovanje u Egiptu ovde. Za letovanje u Egiptu pripremili smo vam ponudu sledećih destinacija: El Gouna, Hurgada, Makadi Bay, Sahl Hashesh, Soma Bay, Šarm El Šeik, ALMAZA BAY, MARSA ALAM