Skiatos

Skiatos je malo, šumovito ostrvo Egejskog mora, pokriveno gustom borovom šumom i pripada ostrvskoj grupi severnih Sporada. Nalazi se odmah preko puta Evije i obale Tesalije, istočno od Piliona i zapadno od ostrva Skopelos. Udaljeno je dva i po sata plovidbe trajektom od luke Volos.

Iako je dugačko samo četrnaest kilometara, poznato je po  velikom broju prelepih plaža, ukupno 66. Neke od najpoznatijih plaža su Kukunaries, Troulos, Megali Amos. Kretanje po ostrvu je zasnovano na dobro organizovanom i jeftinom autobuskom prevozu. Na svakih petnaestak minuta. Od ranih jutarnjih, pa do kasnih večernjih sati. Glavni grad i jedino naseljeno mesto na celom ostrvu je grad Skiatos. Tu je fantastičan niz restorana i taverni u svim gradovima i selima po ostrvu, a najbolji izbor je u glavnom gradu. Za one koji traže aktivan noćni život, grad Skiatos ih neće razočarati. To je tipičan ostrvski gradić sa uskim uličicama, brojnim restoranima i tavernama, kao i prelepim šetalištem sa kog se pruža pogled na poluostrvo Burzi.

Zelenilo borovih šuma, duge peščane plaže i kristalno čista voda Egejskog mora, kao i izuzetno bogat i zabavan noćni život, čine ovo ostrvo jako privlačnim za turiste..

Kako doći na Skiatos

Na Skiatos se stiže velikim trajektima, nakon dva i po sata vožnje sa polascima iz Volosa. Na ostrvu postoji međunardni aerodrom koji je udaljen samo dva i po kilometra od grada sa pistom koja je uzeta od mora i nalazi se na suprotnoj strani ostrva u odnosu na plaže. Skiatos ima preko 60 plaža i do svake od njih je lako doći, kako do uređenih plaža , tako i do divljih uvala. Ostrvo je dužine samo 14km, a krase ga plaže. Najpoznatije plaze su Megali Amos, Vasilias, Ahladies, Vromolimnos, Agia Paraskevi, Kolios, Trulos, Aselinos, Ambelaki, Lalaria. Banana i nadaleko čuvena Kukunaries plaža, koja spada među najlepše mediteranske plaže.

Plaže su u nizu od 12km na južnoj strani ostrva, sve su peščane, lepo uređene sa prirodnim hladom borovih šuma. Plaže su prostrane i bez gužve i odlične su za mirno sunčanje i kupanje, a na nekim plažama kao što su Banana ili Vromolimnos organizuju se dnevne žurke za one koji vole takvu vrstu dnevne zabave. Između i okolo plaže smeštena su turistička naselja sa hotelima i apartmanskim vilama i u okruženju se nalaze sezonski restorani i prodavnice. Na severu ostrva, plaže su uglavnom šljunkovite išarane sa neverovatnim i prelepim konfiguracijama stena, od kojih se izdvaja Lalaria plaža. Središnji deo ostrva je brdovit, gotovo planinski, ukrašen je bujnim četinarskim šumama i zelenilom mediteranske vegetacije. Ovaj deo ostrva idealan je za pešačke foto ture i planinare rekreativce.

Klima

Odlični klimatski uslovi su još jedna od odlika ostrva Skiatos. Dok je severna strana izložena vetrovima, južna je potpuno zaklonjena zahvaljujući planinama, koji se šumovitim brežuljcima lagano spušta do prelepih plaža, plave i tirkizne boje mora. Tokom leta, osveženje donosi blag lokalni vetar Maltemia. Kretanje po ostrvu duž peščanih plaža je lako organizovanim i jeftinim lokalnim autobuskim prevozom. Prolazi turističkom rutom od grada Skiatosa duž plaža svakih petnaest minuta od ranog jutra, pa do kasnih večernjih sati.

Skiatos grad

Skiatos grad, prestonica ostrva, je tipičan ostrvski gradić sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, trajektom i turističkom lukom, marinom i sjajnom noćnom zabavom. Grad je gusto naseljen u obliku potkovice koja okružuje pristanište i marinu. Važi za grad koji odiše mondenskim i kosmpololitskim stilom, ali sa vrlo pristupačnim cenama za brojne usluge za turiste. Lepota grada su uske uzbudljive ulice sa meštanima koji nude razne vrste robe, usluga i zabavu i to na svakom koraku. Većina ulica je u sklopu jedinstvene pešačke zone.  Sve uličice vode na nekoliko cvetnih trgova popločanih kamenom, koji podsećaju na renesansne trgove. Glavne ulice Papadiamantis i Politehniou su ukras središta grada sa svojim brojnim prodavnicama, galerijama i kafeterijama.

Obala Skiatosa je dugačka promenada sa brojnim restoranima i tavernama, kafeterijama i klubovima sa koje se pruža pogled na poluostrvo Burzi. Odmor na Skiatosu je idealan kako za one koji vole uzbudljiv noćni život, šoping, prelepe plaže i sjajnu zabavu, tako i za one koji vole mirniji odmor.

Više o Skiatosu možete pronaći na sledećem linku.

Pogledajte našu kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj. Kompletnu ponudu apartmana za letovanje na Skiatosu možete pronaći ovde.