Bodrum

Bodrum se nalazi se na egejskoj obali, u jugozapadnoj Turskoj. Ima nesto manje od 40.000 stanovnika. Iako je oduvek bilo popularno odredište među lokalnim stanovništvom, turizam u Bodrumu je tokom poslednjih nekoliko godina zabeležio porast. Nekada ugodno ribarsko selo sa svega nekoliko hiljada ljudi, Bodrum je u poslednjih pola veka doživeo renesansu koja je ovu nekad uspavanu zajednicu transformisala u jedno od najpopularnijih žarišta odmora u Turskoj. Pisci, intelektualci, umetnici i muzičari ovaj su egejski grad odavno nazivali domom ili drugim domom, privlačeći živahnu kulturnu scenu paralelnu samo sa gradskim noćnim životom. Vetrovite plaže i blistave vode pružaju pozadinu savršenom begu na plaži.

Istorija Bodruma

Prema Herodotu, rođenom p. 484. uHalikarnasu (drevni naziv za Bodrum), grad su osnovali Dorci. Megarani su povećali grad p.n.e. 650. i promenio ime u Halikarnas , a onda su Persijanci počeli da vladaju gradom od B.C. 386. i za vremenjihove vladavine je izgrađen svetski poznat Mauzolej u Halikarnasu – jedan od sedam svetskih čuda. To je bio nadgrobni spomenik karijskog kralja Mauzola. Izgrađen na površini od 30 x 40 m, a visok 45 m. Slično Velikoj piramidi u Egiptu, i ovo mesto predstavlja grob jednog antičkog vladara.

Lepota građevine je ta koja je, više nego njena veličina, zadivila milione ljudi od vremena izgradnje pa sve do danas. Na prostorima današnje zapadne Turske nalazila se Persijska provincija Karija koja je bila je toliko udaljena od persijske prestonice da je praktično bila samostalna. Od 377. do 353. p. n. e., karijski kralj Mauzol premestio je svoju prestonicu u grad Halikarnas. Projekat grobnice za Mauzola bio je poveren njegovoj ženi i sestri Artemiziji i pretpostavlja se da je njena gradnja započela još za kraljevog života.

Mauzolej

Građevina, prozvana Mauzolej, završena je oko 350. p. n. e., tri godine nakon Mauzolove smrti i godinu dana nakon Artemizijine smrti.Tokom 16 vekova Mauzolej je opstajao u odličnom stanju sve dok snažan zemljotres nije oštetio njegov krov i kolonade (stubove). Početkom 15. veka, Vitezovi svetog Jovana okupirali su okolinu i sam Halikarnas i izgradili ogromni krstaški zamak. Kada su odlučili da ga ojačaju i utvrde 1494. godine, iskoristili su materijal od kojeg je bio izgrađen tada već značajno oštećen Mauzolej.

Do 1522. godine gotovo svaka cigla iz Mauzoleja bila je uklonjena i iskorišćena za izgradnju više raznih građevina. Danas, masivni krstaški zamak i dalje postoji u Bodrumu, a obrađeni kameni i mermerni blokovi Mauzoleja se mogu jasno uočiti u strukturi njegovih zidova. Neke od skulptura iz Mauzoleja su sačuvane, kao i više unutrašnjih mermernih dekoracija na kojima je prikazana bitka između starih Grka i Amazonki. Na samoj lokaciji gde se nekada nalazio Mauzolej danas se mogu videti samo ostaci njegovih temelja. Posle vladavine Rima i Vizantije vekovima, Osmanlije su osvojili grad 1522. godine, za vreme Sulejmana, Veličanstvenog. Grad je dobio ime „Bodrum“ nakon proglašenja Turske Republike.

Leto u Bodrumu

Leto je savršeno vreme za svako primorsko mesto. Voda na plaži pruža vam osveženje koje vam je definitivno potrebno tokom letnjih vrućina. A za one koji se vole sunčati – to je raj.Zbog vlažnosti toplota u Bodrumu je prilično podnošljiva i možete očekivati prosečnu temperaturu od 25 ° C do 30 ° C. Mnogo je festivala i događaja koji se održavaju tokom ovih meseci koji će upotpuniti vaše letovanje u Bodrumu.

Plaže  u Bodrumu

Bodrum je primorski grad, pa poseta mnogim plažama mora biti na vrhu vaše liste obaveza! Ovaj prelepi grad ima kristalno čistu vodu i peščane plaže koje će vam se svideti. Neke od glavnih su plaža Iahsi, plaža Gumusluk, plaža Camel, plaža Bitez, plaža Kleopatra, plaža Gumbet i plaža Kadikalesi. Većina plaža takođe ima puno restorana i kafića u blizini i uspešan noćni život.

Možete uživati u sjajnim sportovima na vodi za vreme Vašeg letovanja u Bodrumu. Isprobajte kajtanje i jedrenje na dasci na plaži Fener. Ili ronjenje na dah kod Gumusluka i Turgutreisa. Većina plaža nudi i skijanje na vodi, skijanje na vodi i druge aktivnosti. Zato ne zaboravite da sa sobom ponesete svoj avanturistički duh!

Kao primorski grad, ne propustite sve aktivnosti na vodi. Možete uživati u mnogim vožnjama brodom – bilo privatnim jahtama, ribarskim brodovima ili trajektima. Krenite na put oko poluostrva Bodrum i pogledajte brojne plaže Bodruma. Ili posetite neko od malih ostrva o kojima se govori. Možete i brzo da putujete na grčko ostrvo Kos! Mnogo opcija koje možete izabrati.

Više o Bodrumu

Bodrum je slatka mešavina turske i grčke kuhinje. Ako želite da istražite uličnu hranu u Bodrumu, isprobajte njihov Kumpir, tursku verziju krompir koji se pece sa korom. Takođe ćete pronaći mnoge prodavnice u kojima se prodaju đevreci. Još jedan brzi zalogaj je Peinirli Borek koji predstavlja burek od spanaća i sira. Za tradicionalniju kuhinju posetite restorane koji se nalazi u blizini rive i nude sjajnu hranu i sjajne poglede! Turski ćevapi su izuzetno popularni, pa ih svakako morate isprobati. Sebzeli Doner je specijalitet Bodruma.

Iako je većina kuhinje pretežno za ljubitelje mesa, vegetarijanci takođe imaju puno mogućnosti. Bogata raznolikost povrća, sireva i hleba čini jela za užinu. Ne plašite se eksperimentisanja.

Bodrum nudi mnoštvo tržnih pijaca i tržnih centara. Šetajte uskim ulicama centra grada i pronaći ćete mnoštvo malih lokalnih prodavnica koje nude mnoštvo jedinstvenih i neobičnih predmeta poput odeće, knjiga, suvenira, ručno rađenih proizvoda itd .Postoje nedeljne pijace koje se održavaju u Bodrumu i susednim gradovima. Ova tržišta su živahna i svakako vredna iskustva. Ovde ćete naći jeftinu odeću, posteljinu i predmete za domaćinstvo. Bodrum je poznat po sandalama, sunđerima, šarenim morskim školjkama, rukotvorinama i tekstilu. Ostali turski predmeti uključuju mozaičke lampione, tursku odeću, tepihe, torbe i nakit.