Tunis

Tunis ima izuzetan položaj u severnoj Africi. Sever i severoistok ove arapske države okružuje oko 1200 kilometara obale na Sredozemnom moru. Na zapadu se graniči s Alžirom, a na jugoistokuistoku s Libijom. Oko 40 odsto južne i jugozapadne teritorije zemlje pokriva pustinja Sahara. Ostatak od 60 odsto površine zemlje je veoma plodan i pogodan za poljoprivredu. Planinski venac, koji predstavlja deo istočnog Atlasa, dijagonalno preseca zemlju i oštro deli pustinjsku od mediteranske klime. Glavni grad se takođe zove Tunis, kao i obližnje jezero i veliki zaliv u kojem je prestonica smeštena. Priča se da ime Tunis potiče od berberske reči ”prenoćiti”. Tunis ima preko 10 miliona stanovnika i veoma je privlačna destinacija za letovanje. Tunižani govore arapski književni jezik, ali se dobro služe i francuskim, engleskim, nemačkim, italijanskim i ruskim jezikom.

Posle burne istorije obeležene raznim osvajačima, Tunis sredinom prošlog veka postaje nezavisna država. Godine 1957 proglašena je Republika Tunis sa Habibom Burgibom kao predsednikom, koji je na čelu države ostao trideset godina. Zamenio ga je doskorašnji predsednik Zine El-Abidine Ben Ali, da bi nakon nemira 2011. godine na čelo države došao Mohamed Monsef Marzuki kao treći predsednik nezavisnog Tunisa.

Letovanje u Tunisu – religija i istorija

Službena religija je islam sa 98% vernika, a ostatak stanovništva čine hrišćani i Jevreji. Tunis ima bogatu istoriju dugu više hiljada godina, ali najburniji period nastaje dolaskom Feničana, osnivača Kartagine, u IX veku pre nove ere, pa se uglavnom govori o 3000 godina staroj istoriji i kulturi u kojoj su se smenjivali uticaju Puna, Rimljana, Arapa, Turske, Afrike, raznih evropskih naroda… sve do dolaska Francuza i osnivanja njihovog protektorata nad Tunisom krajem XIX veka. Starosedeoci Tunisa su Berberi koji i danas govore berberskim jezikom. Oni su prilično očuvali svoju samosvojnost uprkos brojnim osvajačima koji su protutnjali ovom krajevima.

Istorijski najznačajniji lokalitet Tunis je Kartagina, glavni trgovački centar Feničana iz II i III veka pre nove ere, dakle baš iz doba kada je s druge strane Sredozemnog mora stasavala druga velika sila: Rim, prvo kao republika, pa kao carstvo. Osnovana je 814. godine pre nove ere, Kartagina se razvila u jedan od najuspešnijih i najsnažnijih gradova u zapadnom Mediteranu. Tokom II i III veka pre nove ere počele su zađevice između dve sredozemne supersile oko prevlasti na Mediteranu, pa su se gotovo stotinu godina vodila tri punska rata u kojima je Kartagina pokušala da nadvlada Rim, ali je uprkos uspešnim borbama, koje je u jednom periodu predvodio i Hanibal, Kartagina u sva tri rata pretrpela poraze. U poslednjem je grad potpuno uništen i njegovi žitelji prodati su u ropstvo. Nakon toga Tunis je postao rimska provincija Afrika, žitnica Rimske imperije. Rimljani su zauzeli veći deo Tunisa, obnavljajući i gradeći prelepe gradove.

Hrišćanstvo

Hrišćastvo je ovde tek počinjalo da se budi kada Tunis 436. godine osvajaju Vandali.  Potom ove prostore okupira vizantijski car Justinijan I, a 670. godine dolaze Arapi koji proširuju svoju vlast na teritoriju cele severne Afrike i vrše islamizaciju stanovništva. Zemlju su osvajali i Španci i Turci, gusari i begovi, jer kao važna tačka nasred Sredozemlja postaje predmet nadmetanja između raznih sila, pa i Italije i Francuske, koja je bila poslednji ”zaštitnik” buduće nezavisne Republike Tunis.

Otuda se u Tunisu mogu videti fantastični istotrijski spomenici poput ostataka drevne Kartagine, pa rimski amfiteatar u El Džemu i Nacionalni muzej u Bardou s najvećom kolekcijom rimskih mozaika, potom izuzetna gradska arhitektura u Sidi Bu Saidu arapsko-andaluzijskog stila, neobične berberske kuće ukopane u meki pustinjski peščar, ili se mogu kušati francuski bageti, kroasani i sirevi i italijanska pasta uz slušanje italijanskih kancona… Naravno, tu su i izuzetni muslimanski verski objekti i spomenici kulture, od kojih su neki jedinstveni na afričkom tlu.

Gastronomija

Tunis – glavni tunižanski gastronomski specijaliteti potiču iz tradicionalne kuhinje Berbera, najstarijih doseljenika na ovo tlo poreklom s Biskog Istoka. Španci su uveli upotrebu maslina, maslinovog ulja, oraha i voća, dok je francuska kuhinja takođe ostavila značajan trag, te u mnogim restoranima nailazite na dva menija: jedan sa francuskim, a drugi sa tunižanskim specijalitetima.

Mechoufa (grill): Seckani paradajz, slatke papričice, paprika, luk, beli luk, so i biber, začinjeno maslinovim uljem i vinskim sirćetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama. Salade Tunissiene: Paradajz, slatke papričice, paprika, začinjeno maslinovim uljem i vinskim sirćetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama. Hourva: Pire od šargarepe, beli luk, kapar, masline, maslinovo ulje i vinsko sirće. Brik: Prženo testo punjeno spanaćem, jajima, tunjevinom ili mlevenim mesom. Čorba: od ribe ili jagnjećeg mesa, ali jače pobiberena. Kuskus: Posebna vrsta drobljene pšenice skuvane na pari i servirane s  mesom, ribom i povrćem. Marka: Postoje različite vrste ovog jela, ali su skoro sve bazirane na mesu sa bogatim i gustim sosom od paradajza i povrćem. Mechoui:  jagnjetina sa ražnja. Mosly: Zapečena jagnjetina, riba ili pile sa šafranom, prilogom od krompira, začinjeno limunovim sokom. Tajine: Jelo bazirano na mesu, kuvanim jajima i krompiru.

Bouza: Krem od želatina i suvog voća, badema, oraha, lešnika i semenki suncokreta. Baklava: Poslastica turskog porekla, bogata suvim voćem, uljem, slanim maslacem, jajima, medom… Makroudh: Kolač od urmi sa prelivom od meda.

Postoji veliki izbor lokalnih crnih i belih vina, aperitiva (Muscat de Thibar od urme), likera (Thibarine) i rakije (Boukha od smokava). Tu su, naravno, i neizbežni čaj od mente i turska kafa.

Klima u Tunisu

Tunis se nalazi u suptropskom klimatskom pojasu. Širi obalni pojas ima mediteransku klimu, dok je unutrašnjost pod uticajem suvog i polusuvog pustinjskog podneblja. Temperature leti prelaze 40°C, a kišno razdoblje se proteže kroz hladniji deo godine, između oktobra i maja, u severnom delu zemlje. Tunis je, zbog povoljne primorske klime, veoma popularna turistička destinacija za letovanje i tokom jeseni.

Naša preporuka je da svakako posetite Tunis. Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.

Više o Tunisu možete pogledati na linku.

Pogledajte našu ponudu za letovanje u Tunisu. Kompletnu ponudu za letovanje u Tunisu možete pronaći ovde. Za letovanje u Bugarskoj pripremili smo vam ponudu sledećih destinacija: Hammamet, Djerba, Port el Kantaoui, Mahdia, Sousse i Monastir.