Kemer

Kemer se nalazi u južnom delu Turske i jedan je od najpoznatijih turističkih centara u Antaliji. Udaljen je oko 40 km od aerodroma u Antaliji. Predstavlja jedno od najluksuznijih letovališta na tom delu obale. Poznat je po mediteranskoj klimi (suvo i toplo vreme), obiljem zelenila, luksuznim hotelima i po dugim peščanim i šljunkovitim plažama. More je kristalno čisto i toplo (temperatura vode dostiže i 33ºC). Svih 45km (koliko ima od Antalije do Kemera) put dodiruje Sredozemno more i planinu Taurus. Tako da u jednom momentu prolazite kroz četinare, a već u sledećem pored prostrane peščane plaže. Miris borova se oseća u Kemeru kao da se nalazite u sred šume.

Ovo naselje je pažljivo građeno kako bi se uklopilo sa okolinom i pruža idealno mesto za odmor. Šetalište na severnoj strani grada vodi direktno do plaže koja ima ’’Blue Flag’’ dobijenu od Evropske Unije za najlepše i najuređenije plaže. Ulica koja prolazi kroz centar grada Kemera pruža predivne slike i nudi razonodu za sve: diskoteke, kafiće, prodavnice, suvenirnice, butike, restorane pored plaže sa prostranom baštom i hladovinom pod palmama i borovima gde možete birati da li Vam više odgovara da odmarate u turskom stilu sedenja, lazy begu ili da se sunčate na ležaljkama uz sveže ceđeno voće ili sladoled (dondurma), a tokom večeri možete okusiti razne voćne ukuse nargile.

Kao turističko mesto je počeo da se razvija tek od pre dve decnije. Ime mesta potiče od kamenog zida koji je izgrađen kako bi zaštitio grad od poplava. Kemer se naročito preporučuje za porodične odmore, ima puno parkova, zelenila, igraonica i sadržaja za decu. Preporučujemo sledeće izlete: obilazak mesta Demre (crkva Sv.Nikole), krstarenje brodom, tursko kupatilo, Pamukkale, tursko veče, jednodnevni izlet u Izrael, obilazak Antalije i Duden vodopada, šoping turu, ali i obilazak antičkih lokaliteta Phaselisa, Olimposa i Kalea koji su ujedno i pogodna mesta za piknik uz kupanje.

Oblast Kemer se sastoji od nekoliko letovališta: Kemer centar grada, Beldibi, Goynuk i Tekirova najpoznatiji su medju njima.

Više o Kemeru

Raj za decu naziva se Kemer. Tačno na mestu gde planina Taorus uranja u tirkiznu vodu nalazi se Kemer. Ima 53 kilometara prelepe obale koju čini savršena plaža sa šljunkom, a u čijoj zaledjini se prostire borova šuma koja pravi „debelu ladovinu”. Voda je kristalno čista, šljunak savršen za sunčanje, a šuma daje svežinu preko potrebnu tokom leta. Kemer se nalazi u Antalijskom zalivu i zaštićen je od udara talasa sa otvorenog mora.

Iako Kemer ima 33,000 stanovnika samo trećina živi u samom gradiću, dok su ostali u mestima Tekirova, Gojnuk, Beldibi… Kompletna obala od Tekirove do Beldibija prepuna je ušuškanih zaliva, netaknutih plaža sa šljunkom i peskom. Na plaži u Kemeru vijori se prestižna „plava zastava” (www.blueflag.org) koja garantuje čistu vodu, brojne aktivnosti i standardno dobru uslugu. Okolina je izuzetnno zanimljiva za ljubitelje aktivnog odmora, jer mogu da pešače, planinare i vide fantastične prizore prirode u kanjonu Gojnuk, Olimpos ili Fazelis.

Kemer je prava istorijska čitanka uživo, jer, tu se nalazi i pećina Karain u kojoj se mogu videti crteži predaka ljudi iz paleolita i samo je jedna od atrakcija iz programa Kemer izleti. Iz Kemera je najbolje krenuti na izlet do likijskih grobnica.

Kemer je jedna od važnih tačaka koja se nalazi na mediteranskoj mapi gnjuranja, jer ovde ronioci, recimo, imaju prilike da rone kraj olupine francuskog broda „Pariz 2” koji se nasukao blizu marine u Prvom svetskom ratu. Sam Kemer je prepun kafićima, barova, noćnih klubova, restorana, prodavnica, piljara, radnji i butika. U Kemeru se u trećoj nedelji juna održava Festival nara, kada se može uživati u muzici, paradi, koncertima, izložbama i raznim drugim događajima. U julu se održava spektakularni karneval  (www.kemertourist.info). Sezona traje od aprila do oktobra, a temperatura čitavog leta je izuzetno prijatna.