Djerba

Djerba je najveće ostrvo severne Afrike. Nalazi se na jugoistočnoj obali Tunisa. Ostrvo je poznato od davnina, a pretpostavlja se da se Homerova priča iz Odiseje, o susretu sa ljudima koji jedu lotos, dešava upravo na Đerbi. Feničani su Đerbu nazivali Meninx, a ostaci tog grada danas postoje samo u tragovima. Đerba ima burnu istoriju jer je zbog svog položaja vekovima bila meta raznih osvajača i pirata. Na ostrvu živi najveća jevrejska zajednica u Tunisu, a čuvena sinagoga, El Griba, jedna je od najstarijih na svetu.

Ostrvo vekovima pruža utočište jednoj islamskoj sekti i grupi malteških katolika. Beberski jezik i dalje je u upotrebi na Đerbi. Pre svega u gradiću Guellala, poznatom i po “rudnicima” gline i kvalitetnim keramičkim proizvodima.

Đerba ima blagu klimu, plodnu zemlju, brojna stabla palmi i maslina, a skoro čitavo ostrvo podeljeno je na menzele, velika, tradicionalna porodična imanja. Sačuvan je miran, lokalni način života, tako da Đerba pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje tipičnog Tunisa. Sa kopnom je povezana nasipom sa mostom, koji vodi ka Zarzisu. Nasip su izgradili Feničani. Delimično ga je uništio turski pirat Dragut u XVI veku. Tek od 1953. godine je ponovo u upotrebi. Drugi način da se dođe na kopno je barža iz mesta Ajim.

Đerba ima ljupke gradiće, orijentalne prodavnice pune zanimljivih suvenira i kvalitetnih lokalnih proizvoda, restorane sa svežom morskom hranom, brojne kafiće, čuveni Djerba Explore Park sa farmom krokodila, nekoliko atraktivnih, etnografskih muzeja, koji su odlična prilika za upoznavanje sa prošlošću ostrva i očuvanom tradicijom. Ostrvo je gotovo čitave godine moguće obilaziti i biciklom. U zimskim mesecima na ostrvu se skupljaju crveni flamingosi.

Đerba je poznata po prelepim, dugačkim peščanim plažama, zadivljujućim izlascima i zalascima Sunca, brojnim dobrim, kvalitetnim hotelima i raznovrsnim sportovima na vodi. Tokom cele godine na ostrvu se održavaju razne manifestacije. Možete da učestvujete u svadbenoj povorci u kojoj je mlada, praćena sviračima, skrivena na vrhu kamile, ili da gledate Gugu plesače.  Takođe, Đerba je izuzetna polazna tačka za istraživanje južnih delova Tunisa i Sahare.