Valona

Valona je grad u Albaniji u istoimenoj oblasti. Nalazi se na obali Jonskog mora i druga je najveća luka u Albaniji. Grad je smešten na uzvišici znad Valonskog zaliva Jadranskog mora, skoro potpuno okružen planinama. Luka u Valoni je najbliža luci Bari u Italiji i samo 70 km od obale Salenta. U blizini grada nalazi se ostrvo Sazan, koje se nalazi na ulazu u Valonski zaliv.

Vlora ili Valona kako Italijani popularno nazivaju ovo mesto, nalazi se na mestu na kome se susreću Jadransko i Jonsko more. Upravo zbog takvog spoja, Valona se ističe po lepoti svojih plaža i kristalno čiste vode. Sa preko 300 sunčanih dana u godini, i sve je popularnije turističko mesto. Grad je okružen brdovitim maslinjacima i nalazi se u unutrašnjosti druge najveće luke u Albaniji. Pored toga što je peti po veličini grad u Albaniji, ujedno je i jedan od istorijski i kulturno najznačajnijih. Grad su osnovali Grci, a postao je kulturno središte u 18. i 19. veku. Međutim, Valona je u Albaniji najpoznatija kao mesto gde je 1912. proglašena nezavisnost od Osmanlijskog carstva.

Valona predstavlja pravu riznicu istorijskih zbivanja i delovanja Grka, Rimljana i Osmanlija. U Muzeju istorijskih relikvija nalaze se antikviteti koji oslikavaju bogatu istoriju a u Etnografskom muzeju se mogu videti kolekcije tradicionalne narodne nošnje i kulture grada.

Više o Valoni

Svoje posetioce očaravaju plodovima mora koji su posebno ukusni ovde. Iako je Italija baš preko puta, preko Jadranskog mora, ona je imala značajan uticaj na lokalnu kuhinju ovog mesta. Tako u Valoni možete probati picu koja se može porediti sa onom u Napulju. Ukus sladoleda u Valoni sa ukusom sladoleda koji ste probali u Bariju. Baš kao i u Italiji, morski plodovi začinjeni ukusima belog luka i limuna po izuzetno povoljnim cenama ostavljaju neizbrisiv trag u sećanju onih koji provode svoje letovanje u Valoni. Za ljubitelje morskih plodova preproučujemo restorna u hotelu Nika. Način na koji spremaju morske plodove imaju lagan dodir koji se savršeno uklapa sa oštrom notom domaćih albanskih vina.

Mediteranska klima ovde je postala privlačna za turiste koji traže beg od ustaljenih mesta za letovanje. Za letovanje u Valoni treba da budete spremni da istražujete i obilazite male i skrivene zalive koji pružaju potpunu privatnost, odmor i uživanje. Valona poseduje nekoliko prelepih plaža, ali i veliki broj skrivenih dragulja koje je potrebno istražiti.

Za pravi beg od stvarnosti brodom se odvezite do poluostrva Karaburun, koji je još uvek nedovoljno razvijen i nudi netaknute bele šljunčane plaže. Ako ste spremni na pustolovine brodićem, nemojte propustiti i posetu brojnim zalivima i malim uvalama u kojima se možete potpuno opustiti i pobeći od gužve.