Nea Kalikratia

Nea Kalikratia je turističko mesto udaljeno 35 km od Soluna. Nekada malo ribarsko selo nastalo još 1922. godine, sada sve više prerasta u mesto sa bogatom turističkom ponudom. Nea Kallikratia ima lepu, široku peščanu plažu. Odlikuje se i odličnom turističkom ponudom.  U Nea Kalikratiji možete pronaći velike trgovačke lance kao što je Lidl, Masutis i Marinopoulos. Takođe ima mnogo taverni, restorana, picerija, kafica.

Godine 2010, u Nea Kalikratiji je otvorena i nova ambulanta. Velika ponuda hotela i apartmana kao i podatak da je od aerodroma i Waterlanda (Solunskog aqua parka) Nea Kalikratia udaljena oko 30 km, garantuje turistima koji odluče da leto provedu u Nea Kalikratiji odličnu zabavu i kvalitetan odmor.

Kao i sva ostala mesta sa prefiksom “NEA” i Kalikratia postoji i u Turskoj. Većina stanovništva se u toku takozvane ”velike razmene” 1922. i 1923. godine preselila na prostore Halkidikija i osnovala nova mesta. Ako krenete  od Soluna prema Halkidikiju prvo veće mesto na koje ćete naići posle nekih četrdesetak kilometara je Nea Kalikratia.

Ne mali broj stanovnika Soluna ima svoje vikendice i stanove u Nea Kalikratiji i njenoj okolini. Krajem 80-tih godina prošlog veka počinje da se razvija turizam u Nea Kalikratiji.

Plaže u Nea Kalikratiji

Glavna gradska plaža se proteže čitavom dužinom mesta. Specifična je po izrazito sitnom i finom pesku koji je odličan za najmlađe posetioce. Na određenim delovima glavne plaže se nalazi nešto što naši turisti nazivaju dvostruki plićak. Ovo predstavlja svojevrsnu zanimljivost mesta, budući da je 50-ak metara od plaže voda plitka.  Samim tim predstavlja idealno i bezbrižno mesto na kome se deca mogu igrati.

Plaža u Nea Kalikratiji je lepo uređena, nosilac je Plave zastavice za čistoću i kvalitet vode. Na njenom većem delu nalaze se kafići koji poseduju ležaljke i suncobrane. Kao i u većini drugih letovališta, možete sesti na ležaljku i uz nju dodbiti i suncobran na korišćenje ukoliko naručite barem jedno piće iz tog kafića. Cene pića su, manje više slične kao i u ostalim letovalištima u Grčkoj.

Kada od Nea Kalikratije krenete prema jugu, bićete oduševljeni brojnim malim divljim plažama sa kristalno čistom vodom. Međutim, budite naročito oprezni ukoliko želite baš tu da se okupate, budući da se na njima ponekad mogu sresti ježevi.

Kada prođete divlje plažice, na oko 3 kilometara južno od mesta ćete naići na plažu koja je raj za mališane. Na njoj se nalazi i mini aqua park. Plaža nosi naziv “Shape”. Na samoj plaži postoji i kafić. Kao i na gradskoj plaži, da biste mogli da koristite ležanjke i suncobrane, morate naručiti barem jedno piće iz lokalnog kafića.

Na suprotnoj strani puta iz Nea Kalikratije, prema mestu Nea Iraklia takođe postoje zanimljive plaže, a po kvalitetu ponude i uređenosti svakako se izdvajaju plaža “Sahara” i “Kristal beach”.
Ne treba zaboraviti i plažu “Vergia”, koja se takođe nalazi nedaleko od mesta.