Albanija

Albanija jasno stavlja do znanja da jedna mala južnoevropska država, nekada veoma „zatvorena”, danas predstavlja jednu od evropskih zemalja koja svojim lepotama i raznolikostima krade pažnju turistima širom Evrope. Sa svojom 450 km dugom obalom, Albanija izlazi na Jadransko i Jonsko more. Oba svojim specifičnostima zadovoljavaju sve ukuse najzahtevnijih turista.

Albanija je mala, ali raznolika zemlja koja se nalazi u blizini „magične“ 45. paralele. To znači da zemlja može da uzgaja širok spektar useva poput kestena, žalfije, nara, trešanja, šljiva, grožđa i još mnogo toga. Počevši od severa, među Prokletijama, ili albanskim Alpima, zemlja se naizgled razvija i kotrlja do mora. Centralna Albanija se sastoji od ravnica iz kojih se izdižu planine i doline koje lagano padaju u nestvarno plavo more. Promenljivi pejzaži, raznolikost kulture svakako će biti jedna od zanimljivosti tokom putovanja na letovanje u Albaniji.

Istorija i kultura

Između 1809. i 1810. godine, britanski pesnik Lord Bajron krenuo je na dvogodišnju turneju po Evropi, tokom koje je prešao južne doline Albanije gde je bio očaran bogatom kulturom i kostimima (koji se takođe razlikuju od regiona do regiona u zemlji ). Danas tradicionalna kultura živi, ali noviju istoriju i modernu kulturu vredi istražiti tokom putovanja u Albaniju. Komunističko uređenje koje je uveo Musolini još 1939. godine opstalo je sve do 1985. godine kada je Enver Hodža umro.

Paranoja i pritisak njegovog rivala u bivšoj Jugoslaviji, Josipa Broza Tita, nagnali su Hodžu da izgradi više od 170.000 betonskih nuklearnih bunkera širom Albanije radi zaštite od eventualnog napada koji se naravno nikada nije ni dogodio. Kako je ovaj period istorije davno prošao, bunkeri se polako pretvaraju u turističke atrakcije, prodavnice, kafiće, pa čak i hotelske sobe a kao muzeji najčešće se mogu videti u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Kako je Albanija napredovala od komunizma, moderna kultura oblikovala se tako da slavi prošlost, prihvatajući sadašnjost. Na primer, ponovno otkriće zamka Toptani u Tirani predstavlja spoj starog i novog. Ostaci tvrđave sagrađene krajem 18. veka nedavno su postali osnova za novi centar na otvorenom prepun prodavnica koje prodaju albanske proizvode i restorana koji koriste lokalne i regionalne sastojke.

Albanija – još ponešto…

Putovanje u Albaniju predstavlja svojevrsni povratak autentičnom putovanju. Putnici pronalaze stvarna iskustva, jedne nove turističke destinacije koja je još uvek u povoju i koja će tek u narednim godinama doživeti potpuni vrhunac. Od sveže ribe i morskih plodova do neverovatnih plaža koje se prelivaju u Jonsko more, južna obala Albanije vrlo je slična Grčkoj jonskoj obali. Gradovi kao što su Saranda, Dermi i Ksamil, koji se nalazi u okviru nacionalnog parka Burtint, i dalje su među najpopularnijim gradovima za letovanje u Albaniji sa prelepim plažama. Jedan od najatraktivnijih obilazaka kulturno značajnih znamenitosti u južnoj Albaniji je svakako Butrint. Drevni Grčki, a kasnije i rimski grad koji gleda na ostrvo Krf.

U unutrašnjosti, Gijrokaster, grad sa  UNESCO liste svetske baštine, je još jedan kulturno bogat prizor koji treba videti. Poznat po očuvanju arhitekture u osmanskom stilu, poseta gradu i njegovom zamku je kao odlazak u prošlost. Nešto severnije nalazi se grad Drač. Iz ovog grada upravo je i polazio čuveni rimski put “Via Egnacia” koji je dalje vodio sve do Carigrada.  Drač se od aerodroma u Tiran nalazi na svega 40-tak km, a takođe vrlo je dostupan i kopnenim putem iz svih zemalja u okruženju (Crne Gore, Makedonije, Srbije…).

Obilazak Tirane

Albanija – Tirana je srce i glavni grad Albanije, i kao i sve druge evropske metropole ima beskrajan pokret i energiju. Sa svojim klubovima, barovima, kafićima i tavernama, Tiranu vredi obići i danju i noću. Gostoljubivost prema turistima je nešto što će obeležiti vaše putovanje ne samo u Tirani, već i širom zemlje. Postoje različita razmišljanja kada je reč o poreklu imena ovog grada. Neki misle da se odnosi na Tireniju (ime etrurskog porekla), dok drugi veruju da se odnosi na reč Theranda (žetva) ili na Tirkan (zamak u podnožju planine Dajti). Bilo kako bilo, Tirana je relativno mlada prestonica Albanije.

O tome svedoči i podatak da je Sulejman Pashe Bargjini, lokalni feudalni gospodar izgradio prvu zgradu u Tirani 1614. godine. Na mestu gde je postavljen spomenik Neznanom vojniku, sagradio je džamiju, hamam i peć, koji su u to vreme bili glavne institucije novorođenog grada. 1816. godine porodica Toptani dolazi da vlada gradom. Međutim, najvažniji datum u istoriji Tirane je 11. februar 1920, kada je Kongres Lušnja proglasio Tiranu privremenom prestonicom Albanije. Svoj konačni status Tirana dobija 1925 nakon čega grad doživljava stalni rast, koji traje i dan danas.

Više o Tirani

Poznati italijanski arhitekti stvorili su centar Tirane svojim projektom tokom ranih godina 20. veka. Glavni bulevar u Tirani, Bulevardi Deshmoret e Kombit, sagrađen je 1930. godine, dok je centralni Skenderbegov trg izgrađen između 1928. i 1929. godine. Godine 1968., na 500. godišnjicu njegove smrti, nacionalni heroj Đerđ Kastriot Skenderbeg dobio je spomenik koji je svečano otvoren na trgu koji nosi njegovo ime. U Tirani možete posetiti mrežu muzeja i galerija kao što su Nacionalni istorijski muzej, Arheološki muzej, Nacionalna umetnička galerija i mnoge druge, uključujući brojne privatne galerije.

Albanija – Vaše putovanje može započeti posetom muzejima i ključnim mestima kao što je Šeši Skenderbej, gde ćete moći da vidite džamiju Et’hem Bei (izgrađenu između 1798. i 1812. godine) i 35 m visoku Kulla e Sahatit (Sahat kula), sagrađenu 1822. godine sa kupolom u stilu San Marko. Zatim možete posetiti poznati mozaik otkriven na podu stare rimske lože. Njegov centar konfiguriše zidove zamka rimskog cara Justinijana (520. god. N. E.). Na planini Dajti takođe postoji nekoliko klubova i restorana koje možete otkriti i u njima uživati. Do planine se može doći žičarom koja pruža fantastičan pogled na grad. U regionu Tirane takođe možete posetiti zamkove Petrela i Preza, kao i neke prirodne atrakcije, kao što su pećina Pellumbas, Shkalla e Tujanit i drugi. Ako ste na letovanju u Albaniji, a naročito na letovanju u Draču svakako vam predlažemo da posetite i Tiranu.

Poslednjih godina turizam u Albaniji doživeo je pravi procvat. Samim tim značajno je povećana potražnja dovela do izgradnje više od 150 novih i modernih hotela. To podrazumeva i rekonstrukcije velikog broja saobraćajnih puteva i mreže. A sama multikulturalnost ovog podneblja i gostoprimstvo domaćina itekako Albaniju stavljaju na značajnije mesto na turističkoj mapi Evrope.

Naša preporuka je da svakako posetite Albaniju. Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.

Više o Albaniji možete pogledati na linku.

Kompletnu ponudu za letovanje u Albaniji možete pronaći ovde. Za letovanje u Albaniji pripremili smo vam ponudu sledećih destinacija: Drač, Valona, Ksamil, Saranda