Kušadasi

Kušadasi je mesto smešteno na zapadnoj obali Turske, na obali Egejskog mora. Nekada skromno ribarsko mesto, danas kao veliki grad na obali, Kušadasi predstavlja popularnu destinaciju. Predivne plaže, živahni barovi, marina, ulice pune radnji samo su deo razloga koji ovo mesto čine privlačnim i porodicama i parovima i mladim ljudima koji vole da uživaju u noćnom provodu. U prevodu njegovo ime znači Ostrvo ptica.  Dobio je naziv po malom ostrvu koje je povezano sa kopnom uzanim nasipom.
Od malog ribarskog sela, Kušadasi se, gotovo preko noći, razvio u poznato letovalište sa velikom lukom. Omiljena je destinacija turista iz celog sveta pa i Srba. To je grad sa popločanim pečackim ulicama punim prodavnica suvenira, kože, nakita i tepiha. Sve kuće se stepenasto spuštaju do zaliva. Stari deo grada predstavlja čudan splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa kućama u otomanskom stilu, prepun malih restorana i turskih barova, odakle se često čuje i srpska muzika.
Glavni ukras ovog lepog, čistog grada čini sedam predivnih peščanih plaža, od kojih su najpoznatije „Long beach“, „Ladies beach“, „Kustur beach“ i „Pamucak beach“, koje posebno privlače turiste. Po vedrom danu moguće je videti grčko ostrvo Samos, udaljeno nesto više od sat vremena vožnje brodom. Egejsko more koje zapljuskuje obale Kušadasija je izuzetno čisto i toplo, zbog čega ga podjenako vole i mladi i stari. Retki su gradovi koji na tako malom prostoru imaju mogućnost ludog provoda, dobrog šopinga i uživanja u prelepom moru.

Više o Kušadasiju

Odmor u Kušadasiju je za neke samo ono vezano za plažu. I bilo da želite relaksaciju na mirnom mestu sa knjigom u rukama ili da se oprobate u vodenim sportovima, ima mnogo toga za razonodu. Ako ste ovde sa decom, svakako je tu peščana plaža koja će ih zaposliti. Ako želite više za njih, tu je obližnji vodeni park. Deca i odrasli će biti oduševljeni prskanjem u bazenima i spuštanjem niz tobogane. Ako pak volite da iskusite i istorijski deo mesta, imate sreće, jer antički grad je na nekoliko minuta odavde.
Kušadasi ima izuzetno dobar položaj na Egejskoj obali, što znači da nećete znati na koju plažu pre da odete. Ima ih tačno osam, uključujući i gradsku plažu (nalazi se između marine i luke), Long Beach (18 km dugačka), i Kustur plažu (idiličan predeo, 3 km od centra). Ako želite akciju u vidu vodenih sportova, Ladies Beach (ne samo za dame) je mesto za vas.

Okolina Kušadasija

Pored prelepih plaža i zabavnih parkova, Kušadasi ima još iznenađenja. Na sat i po od letovališta je Efes, antički grčki grad koji je nekada bio mesto Artemidinog  hrama (jedno od sedam svetskih čuda u antičkom svetu). Mesto je prebogato: klasični stubovi, očaravajuće statue i ogroman amfiteatar. Pored Kušadasija je i nacionalni park. Kalamaki nacionalni park je zaštićeno područje, prepuno divnih predela i životinja.
Po Kušadasiju se možete kretati na razne načine. Tu su najpre dolmuši, lokalni minibusevi, koji su veoma dobar način da sa jednog mesta pređete na drugo: od plaže, između atrakcija, do hotela. Takođe su i pristupačni. Taksiji su takođe pogodni. Potražite licencirane taksiste (žuti su i vrlo uočljivi), opremljene taksimetrima. Uvek možete pitati unapred koliko će iznositi vožnja. Ako niste u žurbi, ići peške je prijatan način da razgledate grad.
Pomenućemo nekoliko ovdašnjih festivala, vrednih posete. “Zlatni Golub” muzički festival se održava poslednje nedelje juna, svake godine. Vole ga, kako lokalci tako i turisti. Širom grada nastupaju pevači, grupe priređuju se priredbe i koncerti. “Izmir International Festival” je odličan za ljubitelje muzike, veoma je živahan i održava se svakog juna u obližnjoj luci Izmir. Takođe, svuda po gradu su izvođenja i koncerti. “Izmir European Jazz Festival” ovaj festival utvrđuje reputaciju Izmira kao žarište muzike. Održava se u martu i u okviru njega nastupaju mnoga turska i evropska džez imena.