Sveti Konstantin i Elena

Sveti Konstantin i Elena je prestižno odmaralište na bugarskoj obali Crnog mora. Nalazi se na 8 km severoistočno od grada Varne i 7 km južno od još jednog popularnog letovališta,Zlatni Pjasci. Smešteno je u oblasti izuzetnih prirodnih atrakcija sa šumama koje se spuštaju do samog mora (vidi sliku), a čitava oblast je prirodna terasa koja se prostire na 10-15 m visine iznad mora.

Osnovano je davne 1908. godine pa predstavlja i najstarije letnje odmaralište u Bugarskoj. Te davne 1908. godine ovde je prvo osnovan centar za balneologiju u kome se primenjivala balneoterapija, metoda lečenja mineralnim vodama, lekovitim blatom i lekovitim gasovima. Centar je izgrađen baš ovde zbog mnogobrojnih izvora tople, minerlane vode, koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima, da bi vremenom od običnog lečilišta prerastao u luksuzno odmaralište, popularno čitave godine, a posebno leti. Jedan od izvora mineralne vode se uliva u more pa je pretvoren u najveću atrakciju ovog odmarališta.

U ovo su mesto dolazili još pripadnici rimske u vizantijske aristokratije da uživaju u blagodetima tople lekovite vode. A prvi posetioci odmaralište početkom 20. veka bili su Rusi, Česi, Poljaci i Nemci. Uz „Zlatne pjasce“, „Sunčev breg“ i „Albenu“, „Sv. Konstantin“ se sigurno ubraja u top 5 najelitnijih bugarskih letovališta.

Ovo je mesto u vreme socijalističke Bugarske bilo poznato pod imenom „Družba“ (Družba), ali i kao „Odmaralište Varna“ (Kurort Varna). Najznačajnija znamenitost mesta, po kojoj je i dobilo ime, jeste pravoslavni manastir iz 18. veka „Sv. Konstantin i Elena“, izgrađen u čast rimskog imperatora Konstantina i njegove majke Jelene. Od nekadašnjeg manastira danas je ostala samo mala crkva (ranohrišćanska bazilika) sa redovnim službama, koja je do pola ukopana u zemlju. Podseća donekle na novopazarsku crkvu Svetog Petra i Pavla. U ovom se manastiru može i odsesti, ali i uživati u ugostiteljskim specijalitetima odličnog restorana. Tekst preuzet sa sajta bugarskainfo.com.