Kuba

Kuba je ostrvska zemlja i ujedno najveće ostrvo u karipskom arhipelagu, koju, osim glavnog ostrva, čini još I ostrvo Isla de la Juventud, uz nekoliko manjih arhipelaga. Njene obale zapljuskuju talasi Karipskog mora i Severnog Atlanskog okeana.Kristofer Kolumbo je u svojim putopisima napisao …ovo je najlepše ostrvo koje su moje oči videle. I zaista, Kuba će vas očarati u svakom smislu. Neverovatan mix prošlosti I modernog turizma nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kuba je punih 55 godina, nakon revolucije na čelu sa Fidelom Kastrom I Če Gevarom, bila pod sankcijama. I to je učinilo da vreme stane. I dan danas izgleda kao pre 60 godina. Havana, glavni grad, sa svojom kolonijalnom arhitekturom, ulicama, trgovima, katedralama…je priča za sebe koju nikako ne treba propustiti. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a. Posle povratka u prošlost u Havani, vratite se u budućnost u Varaderu, glavnom turističkom gradu na Kubi gde ćete imati utisak da ste na Miami Beachu! 20km peščanih plaža I hotela od 3* do 5* sa bogatim sportskim sadržajima i turističkom ponudom pružiće odmor za svačiji ukus.

Osim u Varaderu, odmor u autentičnijoj Kubi možete naći na ostrvima Cayo Largo, Cazo Rosario, I Cayo Coco. Ali, da biste osetili pravu Kubu preporučujemo da obavezno odete na neki izlet I osetite pravi duh ove zemlje cigara, ruma, muzike, starih automobila I plesa. Avanturistma preporučujemo obilazak kubanske savane džip safarijem, zatim Delfinarijuma gde možete I plivati sa delfinima, etno parka Guama gde možete videti opasne krokodile i ribe ukrštene sa krokodilima. Ne propustite vožnju katamaranima oko celog ostrva i lov na na barakude otvorenom moru.

Kuba ima tropsku klimu sa prosečnom godišnjom temperaturom oko 27 C°, i periodima velike vrućine, visoke vlažnosti vazduha i jakih vetrova. Visoka turistička sezona je period od decembra do aprila, mada su najtopliji dani (ali sa većim brojem kišnih dana) u periodu našeg leta. Prosečna temperatura mora je oko 26 C°.

Dodatne informacije

  • Valuta – pezos (CUC), poneti eure na destinaciju, 1 EUR=1,1 CUC
  • Jezik – španski, engleski
  • Viza – nije potrebna za srpske državljane (plaćaju se izlazne takse na aerodromu oko 25 EUR), pasoš mora da važi još najmanje 6 meseci, obavezno je putno zdravstveno osiguranje
  • Vakcina – nije potrebna
  • Struja – potreban adapter (većina hotela ima u ponudi)
  • Klima – tokom cele godine aktuelna destinacija (izuzetak su avgust,septembar i oktobar kada je sezona uragana)