Uranopolis je slikovito selo sa malom ribarskom lukom. Ovo mesto je kapija i poslednje naseljeno mesto pre granice sa Svetom gorom. Naziv Ouranopolis se može prevesti kao “Nebeski Grad“. Uranopolis ima nekolkiko dobrih plaža od kojih izdvajamo glavnu gradsku plažu sačinjenu od dugog poteza peska koji se proteže od luke. U pozadini je mini nasip, a iza kamenja je još jedna mala, ali peskovita, uvala i kristalno more.

Na zapadnoj strani mesta, pored luke, postoji šetalište sa nizom restorana i kafića. Pristanište je polazna tačka monaha i hodočasnika ka Svetoj Gori, istovremeno i luka za ribare i dnevna stanica za krstarenje izletnika brodom.

Do ovog ribarskog gradića, sa kućicama kao iz bajke i uskim ulicama prepunih raznobojnog cveća se dolazi širokim modernim putem koji kao u bisernom nizu spaja susedna turistička mesta. U njima su, uglavnom, luksuzni hoteli sa pet i više zvezdica.

Više o Uranopolisu…

Iako je od Soluna udaljen svega 120 kilometara, Uranopolis nije mesto masovnog turizma. Biraju ga oni koji žele mir, divne peščane plaže, skrivene uvale i nepregledno more pred sobom. Stanovnici, koji se uglavnom bave ribolovom i turizmom, gostu će dobrodošlicu poželeti pokretom ruke ka dve hiljade metara visokom vrhu planine Atos. Upravo iz ove luke isplovljavaju brodovi za najveće Pravoslavno svetilište, Agion Oros – Svetu Goru. Na blizinu najstarijeg preživelog manastirskog poseda veoma su ponosni.

Vizantijski toranj Prosforio, se nalazi pored same luke Uranopolisa. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju, potiče iz 14 veka. Toranj je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima. Na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restauiran i sada je muzej hrišćanskih antikviteta.

U mestu takođe postoje apoteke, banke, kafići i taverne, kao i uobičajeni minimarketi i pekare. Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa kao i izleti do nenaseljenih ostrvaca – Drenia. Ovaj deo Grčke ne garantuje lud noćni provod – on je idealno mesto za miran i porodični odmor.