Kopaonik

Planina Kopaonik smeštena je u južnom delu Srbije. Sa zapadne strane oivičena je dolinom Ibra a sa južne Labom a na severoistoku se graniči sa slivom reka Rasina i Toplica. Upravo ovakav položaj omogućava da do Kopaonika možete doći iz pravca Brusa i Brzeća. Ili iz pravca Jošaničke Banje ili iz pravca Raške i Rudnice . Kopaonik je naša najveća i najlepša planina. Idealno je mesto za odmor u toku čitave godine. Veliki broj raznih mogućnosti za turiste različitih interesovanja. 200 sunčanih dana godišnje bili su razlog da Kopaonik nazovu „planina sunca“. 160 snežnih dana u toku godine učinile su ga centrom zimskog turizma i jednim od najposećenijih ski centara naših i stranih turista.

U zimskom periodu Kopaonik je sa oko 50 km staza za alpsko skijanje (staze Karaman, Duboka, Pančićev vrh, Malo jezero, Sunčana dolina, Krst, Krčmar i druge) i oko 20 km staza za nordijsko skijanje idealno mesto za one koji vole sportove na snegu. Važno je znati da su sve ski staze međusobno povezane. Takođe, prilagođene su svim grupama skijaša, kako početnicima tako i iskusnim skijašima. Na stazi Malo jezero se možete skijati i u noćnim satima.

Više o Kopaoniku

Ukoliko se na Kopaoniku nađete u letnjem periodu predlažemo duge šetnje nekom od pešačkih staza koje su različitih težina i jako dobro obeležene. Staze vas vode kroz kroz četinarske šume jele i smrče u višim delovima Kopaonika. U nižim delovima kroz šume hrasta i bukve na padinama. Šetnju možete upotpuniti branjem raznih lekovitih trava, borovnica, kupina kojima je ovaj predeo bogat. Kopaonik je leti dobra lokacija zato što pruža dosta toga za one koji se profesionalno ili iz hobija bave planinarenjem, alpinizmom, vožnjom biciklom, paraglajdingom.

Okolina Kopaonika vam daje mogućnost da svoju posetu ove planine upotpunite obilaskom nekih od manastira. Stara Pavlica i Gradac nalaze se kod Raške, Studenica je u blizini Ušća, Sopoćani kod Novog Pazara. Ali uz manastire možda posetite i neku od prelepih banja koje se nalaze u okolini. Naročito one bogate termalnim izvorima, poput Jošaničke, Lukovske, Prolom ili Kuršumlijske banje.