Kokino Nero

Kokino Nero je turističko mesto sa bogatom florom i faunom kao i specifičnom klimom koja proizilazi iz jedinstvenog spoja i blizine planine i mora. Nalazi se nedaleko od kanjona Tembi. U podnožju planine Ossa. Nalazi se na oko 140 km od Soluna i oko 70 km od Paralije.

Prema nalazima arheologa, ovo je jedna od najstarijih naseobina na ovim prostorima. Ime Kokino Nero (crvena voda) je dobilo po termalnim izvorima. Iz termalnih izvora teče voda puna mineralnih soli sa visokim procentom gvožđa.  Ovi sastojci daju joj specifičnu crvenkastu boju ali i lekovita svojstva. Zbog toga, Kokino Nero popularno je za turiste još od početka dvadesetog veka.

Ovo slikovito mesto se nalazi u hladu raskošnih krošnji platana, kestena i javora, ispresecano potocima i mostićima. U njemu pored šetnje i opuštanja, možete uživati i u sunčanju i kupanju. Možete se prepustiti uživanju kako u kadama sa termalnom vodom tako i na šljunkovitim ili peščanim plažama. Na samoj obali postoji nekoliko taverni/restorana kao i lokalne kafeterije. One samo upotpunjavaju ugođaj i čine ovo malo mesto idealnim za miran odmor i uživanje u netaknutoj prirodi i čistom moru.

U neposrednoj blizini, na samo 2-3 km, nalaze se još dve jako lepe plaže. Platia Ammos i Koutsoupia.

Okolina mesta

Ako posetite grad Larisu koja se nalazi u neposrednoj blizini imaćete priliku da se upoznate sa najvećim gradom regije Tesalija. Grad je poznat pre svega po velikom broju parkova i kafića. Ništa manje ne zaostaje i po kulturnim sadržajima. U gradu postoje muzeji kao što su Arheološki, Vojni, Muzej istorije i narodne skulpture. Tu je i Hipokratu, čiji je grob ovde otkriven.

Najznačajniji arheološki lokalitet brdo Frourio je nezaobilazno mesto koje treba obići. Tu je i ”Papasov mlin” koji je nekada bio mlin, a danas je muzej kulturne baštine. U ovom gradu možete uživati u šopingu ili iskoristiti priliku za izlazak u neki od mnogobrojnih barova i taverni. U Larisi se zaista može provesti jedan sadržajan dan.

Osim Larise, u blizini postoji još dosta mesta pogodnih za jednodnevne izlete u sopstvenoj režiji, pa tako možete obići dolinu Tempe, grad Volos i oblast Pelion.

U ponudi organizovanih izleta preko agencija su još i planina Olimp, odlazak na Meteore, ostrvo Skijatos i Solun. Mogućnosti su velike a izbor pada u skladu sa afinitetima svakog pojedinca. Kokino Nero možda na prvi pogled nije toliko atraktivno mesto, ali u kombinaciji sa okolinom, može biti dobar izbor za letovanje.