Španija

Španija se nalazi na jugozapadu Evrope i zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Od ostatka Evrope odvojena je planinskim vencem Pirineji, izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean,. Deo njene teritorije su i dva fantastična arhipelaga, Balearska i Kanarska ostrva. Prijatna klima, duga obala i atraktivna španska ostrva sa velikim brojem modernih, sadržajnih letovališta i hotela. Tu su duge peščane plaže i autentični gradovi prepuni spomenika burne istorije (Madrid, Barselona, Palma, Sevilja, Granada, Malaga…). Muzika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i slavna kuhinja kao i veliki broj kvalitetnih vrsta vina, omogućili su da Španija bude meðu vodećim turističkim zemljama u svetu.

Rekordan broj turista u Španiji je zabeležen 2017. godine (82 miliona), od čega najveći broj u Kataloniji (Barselona, Kosta Brava, Kosta Dorada) i na Balearskim ostrvima (Majorka, Ibica, Menorka, Kabrera, Formentera).

Ova zemlja prepuna raznolikosti magnet je za turiste iz celog sveta. Prelepe plaže, od Galicije do obale Kosta del Sol, snežni vrhovi Pirineja, lepota Andaluzije uz jedinstven spoj kulture prožete mnogim uticajima, čarolija prestonice Madrida i kosmopolitizam Barselone uz unikatna dela Gaudija, korida, flamengo i šta sve još ne,  trenutak susreta sa ovom zemljom  pretvara u nezaborav za sva vremena.

Više o Španiji

Španija se sastoji od 17 autonomnih regiona, dva autonomna grada i 50 provincija. Svaka od autonomnih zajednica ima svoju istoriju, obeležja i nerešene tajne. U zemlji Baskijaca živi jedan od najtajanstvenijih naroda Evrope čiji su koreni i kultura veoma karakteristični. Nacionalne manjine  uključuju i Katalonce kao i Galičane, romanizovane starosedeoce Iberijskog poluostrva kao i gitanose, posebnu grupu Roma čiju zajednicu čini oko 600.000 ljudi.

Pirinejsko poluostrvo je dobilo ime po istoimenom planinskom sistemu. Na severu gde se nalazi Baskija sa najvećim gradom Bilbaom i autonomni regioni Kantabrija, Asturija i Galicija, priroda više podseća na srednjoevropske šume sa hrastovima i bukvama u podnožju, zimzelenim borovima i jelama na srednjim visinama i na vrhu sa snežnim kapicama isprepletanim bujnim travnatim livadama i niskim grmljem.

U srednjem delu zemlje, u oblastima Kastilja i Leon, u drevna vremena Rimljani su kopali zlato za svoju imperiju. Veličanstveni pejzaži Aragona nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Muzika šuma i vodopada privlačna je u tim krajevima u bilo koje doba godine. U Kataloniji zlatne plaže Kosta Brave, Kosta del Maresma i Kosta Dorade uspešno prate brojne znamenitosti.  Glavni grad Katalonije Barselona, osnovana u 2. veku pre n. e., pravi je  muzej pod otvorenim nebom kome savršena Gaudijeva arhitektura daruje   neuporedivu originalnost. Grad Figueras, na granici sa Francuskom, spada u drugo najposećenije mesto u Španiji. Na kraju krajeva, tu je rođen veliki Salvador Dali i tu se nalazi njegov muzej.

Regije u Španiji

Valensija je popularna regija na jugu zemlje. Turiste zanimaju ne samo plaže Kosta Blanke već i kulturne vrednosti Valensije i Alikantea. Muzej likovnih umetnosti je najbolji u Španiji i sadrži radove Goje, El Greka, Velaskeza i drugih eminentnih umetnika. Najpopularnija letovališta Kosta Blanke su Benidorm, Denija i Kalpe.

Andaluzija je najtoplija i najvatrenija južna oblast, rodno mesto flamenka, koride i Karmen. Ima sve, katedrale i arapske kule, srednjovekovne tvrđave i snežno bela sela u planinama, kao i obalu Kosta del Sol, sa pomodnim gradom Marbeljom. Glavni grad je Sevilja a u najposećenije gradove spadaju još i Granada i Kordoba.

Kastilja – La Manča nalazi se u centru Španije. Svetsku slavu ovom regionu doneli su heroji Servantesovog romana „Don Kihot“. Tu su i vetrenjače koje su postale prepoznatljiv simbol zemlje, kao i Karmen i korida. Toledo, prestonica regije, uključen je u svetsku baštinu Uneska, a njegova katedrala Svete Marije smatra se glavnom katoličkom crkvom zemlje.

Balearska ostrva su arhipelag u zapadnom delu Sredozemnog mora. Njihovo glavno bogatstvo su ostrvska letovališta sa veličanstvenim plažama i razvijenom industrijom zabave. Na Majorku, Menorku, Ibicu i Formenteru su početkom 19. veka Žorž Sand i Frederik Šopen uveli modu romantičnog odmora. Sada letovališta posećuju ne samo brojni turisti već i kraljevska porodica Španije.

Kanarska ostrva su španski tropski raj blizu severozapadne obale Afrike. Tenerife imaju najviši vrh Španije – vulkan Teide (3.718 metara), kao i prirodni rezervat “Inferno”, piramide Guimar i jednu od najprepoznatljivijih španskih građevina, koncertno mesto Auditorio de Tenerife. Polovina ostrva Gran Kanarija smatra se zaštićenom. Lunarni pejzaž Lazarote nastao je čestim vulkanskim erupcijama. Fuerventura je poznata po plažama a Gomera po lovorovim šumama i neobičnom “Gomerovskom zvižduku”.

Madrid, glavni grad Španije i istoimeni region, zauzimaju centar zemlje. Madrid privlači goste ne samo Kraljevskom palatom, muzejom Prado i parkom Retiro, već i fudbalskim utakmicama Reala, kao i predstavama matadora u najvećoj španskoj arena Las Ventas. Čuvena španska šunka je isti simbol prestonice kao i spomenik medvedu koji se penje uz stablo na trgu Puerta del Sol.