Asprovalta

Asprovalta  se u zalivu Strimonikos pored peščane plaže duge dvadesetak kilometara. Idealna klima, komforan smeštaj, mnoštvo ribljih restorana, kafeterija, taverni, prodavnica i slično, su samo neke od karakteristika ovog prelepog gradića.  Asprovalta je kombinacija svega što može interesovati svakog posetioca . Zlatne plaže, kristalno čisto more, planina, jezero, bogato zelenilo, magičan pogled i mnoga arheološka i istorijska nalazišta.

Udaljenost Asprovalte od Soluna iznosi oko 70 km, na putu za Kavalu, popularnosti i atraktivnosti doprinosi blizina Svete Gore. Udaljena je od Stavrosa samo 4 km. Organizaciono pripada oblasti Soluna i opštini Svetog Djordja. Ubraja se medju najlepša i najpoznatija letovališta u severnoj Grčkoj.

Obala ovog modernog turističkog gradića godinama je nagradjivana plavom zastavom Evropske Unije. Usluge u gradu na najvišem nivou kao i savršeno uredjena plaža. Smeštaj i zabava u pažljivo izabranim vilama, kulturni dogadjaji što ih organizuju meštani, privući će i one najprobirljivije.

Gostoljubivost i otvoreno srce meštana ovog regiona, osetiće svaki posetilac. Bogatstvo tradicije vidi se na svakom koraku u svakodnevnom životu, poslu, igri, pesmi, a mnogo više o njihovoj istoriji možete saznati obilaskom Narodnog muzeja Asprovalte. Nemojte propustiti da obidjete crkvu Svetog Djordja u kojoj ćete videti ikonu ovog sveca, koja je tu doneta u 16.-17. veku. Takodje, ne zaobidjite Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela.