Kipar

Ostrvo Kipar je ostrvska zemlja u istočnom Sredozemlju. Nalazi se na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Ostrvo Kipar, posle Sicilije i Sardinije, treće je po veličini u Mediteranu. Njega godišnje poseti 2,4 miliona turista. Klima je mediteranska, sa 340 sunčanih dana, prosečnom letnjom temperaturom vazduha oko 37C  i mora 27C.  Zato sezona traje od aprila do novembra a Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana i jednu od najposećenijih destinacija u Evropi.

Izuzetna klima, prirodne lepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe (antički gradovi Salamis, Kurion i Amatus, Kolosi dvorac u Limasolu, Pafos tvrđava), peščane i šljunkovite plaže, kristalno plavo more, mnoštvo novoizgrađenih luksuznih hotela, šoping centri, bogata nacionalna kuhinja i kvalitetna vina, noćni klubovi, čine Kipar jednom od najpopularnijih destinacija u Sredozemlju. Poznato je i kao Afroditino ostrvo, prema predanju na Kipru se iz morske pene rodila grčka boginja ljubavi.

Brojna su arheološka nalazišta iz burne, bogate istorije Kipra duge 9000 god. i još uvek su prisutni tragovi rimske, vizantijske i venecijanske civilizacije. U XIX veku Kipar je postao britanska kolonija što je razlog da Kiprani danas odlično govore engleski jezik i voze levom stranom kolovoza. Kipar je postao nezavisna republika 1960. god. na čelu sa predsednikom arhiepiskopom Makariosom III. Ostrvo Kipar je od 1974.god. podeljeno na Grčki i Turski deo tj. na Republiku Kipar na jugu i Turski deo Kipra na Severu.

Mesta na Kipru

LIMASOL (Limassol) – drugi po velični grad na Kipru, 70 km udaljen od Larnake, u zalivu Akrotiri, u južnom delu ostrva. Popularno letovalište Limasol, glavna luka ostrva, poslovno – trgovački centar, centar vinarstva. Poznat je i po noćnoj zabavi, šopingu, istorijskim atrakcijama, vrhunskim hotelima, prolećnom karnevalu, jesenjem vinskom festivalu, peščanim plažama.

LARNAKA (Larnaca) – najstariji grad na ostrvu i treći po veličini. Udaljen je 5 km od međunarodnog aerodroma. Poznat po čuvenom zdanju Crkvi Svetog Lazara, po uređenom šetalištu Finikuds, uz obalu mora sa drvoredom palmi i peščanim plažama, Jonates, Phinikoudes i Mackenzie beach i najstarijem neolitskom naselju Kirokitija.

AJA NAPA (Ayia Napa) – mondensko letovalište, na 40 km od Larnake i 8 km od parka Water World Aqua (jedan od većih u Evropi). Aja Napa je najposećenije letovalište ostrva sa hotelima duž kilometarske obale, netaknutom prirodom, tirkiznim morem i nepreglednim belim peščanim plažama nagrađenim plavom zastavicom.  Ayia Napa je postala „kiparska Ibica“ i prestonica zabave mladih. To je najatraktivnija destinacija za ljubitelje  noćnog provoda, prepoznatljiva po dnevnim žurkama na peščanoj Nissi plaži.

PROTARAS – nalazi se na istočnoj strani ostrva, prema Famagusti, udaljen 50 km od Larnake i 10 km od Aja Nape. Do skoro nenaseljen predeo pokriven  vetrenjačama, postao je živopisno turističko mesto poznato po zalivu Fig Tree i istoimenoj plaži sa plavom zastavicom.

PAFOS (Paphos) – jedno od najslikovitijih mesta na jugozapadu Kipra, drugi međunarodni aerodrom na ostrvu, udaljen 125 km od Larnake. Pafos je mitološko mesto rođenja grčke boginje ljubavi i lepote – Afrodite. Bio je glavni grad Kipra u helenističkom i rimskom razdoblju. O tome svedoče brojni arheološki ostaci antičkih rimskih vila sa savršeno očuvanim mozaicima. Odeon – Rimski teatar iz II veka, Grobnice Kraljeva (lokalitet sa polu-podzemnim hramovima iz III veka p.n.e), zbog kojih je Pafos upisan na listu svetske kulturne baštine UNESCO.

Izleti na Kipru

Afroditina plaža, Amfiteatar Kurium i Pafos – Po legendi boginja ljubavi Afrodita se rodila u morskoj peni ove plaže. U blizini Afroditine plaže nalazi se stari grčki arheološki lokalitet Kurium koji predlažemo da ne propustite. Paphos poznat po istorijskim spomenicima: Katakombe Svetog Solomona, Crkva Svetog Pavla, muzej “Kuća boga Dionisosa” i Grobnica Kraljeva.

Larnaka i Nikozija  – Obilazak Crkve Svetog Lazara i šetnja Bulevarom palmi u Larnaki.  Glavna ulica Nikozije ujedno je i granični prelaz na turski deo ostrva. Ljubitelji istorije i umetnosti mogu uživati u Arheološkom muzeju, u Muzeju Vizantijskih ikona i fresaka i poseti Katedrale Svetog Jovana i Crkvu Bogorodice Faneromeni.

Planina Trodos i Kikos Manastir – Najzeleniji deo ostrva, predeo sa autentičnim tradicionalnim planinskim selima i vinogradima. Kikos, najraskošniji manastir na Kipru iz XI veka, poznat po kolekciji ikona i najvrednijoj ikoni Svete Bogorodice Trojeručice koju je oslikao Sveti Luka. Poseta grobnice Arhiepiskopa Makariosa, prvog predsednika nezavisne republike Kipar.

Fasuri Aqua Park – Jedan od najvećih Aqua parkova u Evropi, prostire se na 3000m2. Nalazi se 10 km od grada Limasola i plantaže pomorandži Fasuri. Bazeni sa talasima, vodopadi, tobogani su samo deo ponude aqua parka.