Protaras

Protaras je živopisno turističko naselje koje se proteže duž „Fig Tree Bay“ (zaliv smokava) na jugoistočnoj obali ostrva. Nalazi se na oko 45km od aerodroma Larnake. Protaras karakterišu peščane plaže, mirna i topla voda tako da su idealne za porodice sa decom. Najviša prosečna temperatura (maj – novembar) iznosi oko 30°C, dok temperatura mora oko 25°C. U Protarasu se nalazi manji vodeni park, idealan za porodice sa malom decom.

Plavom zastavicom nagrađena je plaža Konnos. Odlikuje je bistra voda, zlatni pesak i ovde nema velikih talasa. Opremljena je tuševima i kabinama za presvlačenje. Plaža je okružena brdima i tako zaštićena od vetrova. Plaža Louma je takođe nagrađena plavom zastavicom i popularna je zbog mekanog finog peska i čistog mora, ali i prelepe hladovine koju prave drvoredi na njoj. Još neke od popularnih plaža su plaža Kapparis i plaža Green Bay.

Lokalna kuhinja je jako ukusna i obavezno treba probati kleftiko ili jagnjetinu, afeliu i goveđi paprikaš stifado. Najpoznatiji restorani u Protarasu su Andama, restoran Anemos Beach, China house, restoran Constantia, restoran The Corner i indijski restoran Gandi India.

Duž same plaže proteže se šetalište sa brojnim kafićima, barovima, restoranima i supermarketima u kojima možete naručiti hranu, piće ili sladoled, a pored plaže postoji i opštinski parking kao i toaleti, kabine za presvlačenje i tuševi.