Šušanj

Šušanj je naselje u opštini Bar. To je malo turističko mesto, mirno i tiho, idealan izbor za odmor sa porodicom. Tokom letnjih meseci, grad je pun turista, udaljen je samo kilometar od Bara i gotovo da predstavlja njegovo predgrađe. Šušanj je politički, saobraćajni, kulturni, sportski i turistički centar južnojadranskog primorja. Okružuje ga očuvana borova šuma, koja u toplim letnjim mesecima predstavlja pravo osveženje. Zahvaljujući njoj, Šušanj ima jedinstvenu mikro klimu, koja čini da je svako doba dana idealno vreme za odmor. Mediteranska klima, morski vazduh i borova šuma pogodni su u lečenju reumatskih i bolesti disajnih organa.

Šljunkovita plaža Šušnja, Žukotrlica, duga je 2 km, idealno je mesto za odmor, zahvaljujući prirodi koja je okružuje. Plaža je čista, sređena i vrlo lepo organizovana. Poslednjih godina postala je vrlo posećena od strane turista, zbog svoje prirodne hladovine. Tu se nalaze kafići, barovi, restorani.  Tako da možete uživati u svom omiljenu piću ili jelu, ne napuštajući ovu popularnu plažu. Interesantno je to da je Šušanj povezan sa Barom lepo uređenim šetalištem, tako da ako ste za promenu, vrlo brzo možete doći do Bara i provesti dan na nekoj od njegovih plaža. Takođe, sa Žukotrlice često kreću brodići ka Sutomoru, Petrovcu, Budvi, Svetom Stefanu i mnogim drugim mestima, pa je na vama samo da odaberete koji ćete deo crnogorskog primorja posetiti.

Više o Šušnju

Svoj boravak u Šušnju možete ispuniti posetama raznim kulturno-istorijskim spomenicima, a najveću pažnju privlači Stari grad Bar. Stari grad Bar je tvrđava koja je vekovima bila centar Bara, sve dok se grad nije preselio niže u polje. Osnovali su ga lokalni starosedeoci u vreme najezde Slovena, a u 11. veku bio je prestonica slobodne srpske države u Zeti pod Stefanom Vojislavom i Mihajlom, a zatim i sedište samostalne crkvene organizacije poznate kao Barska nadbiskupija. Danas je ovaj Stari grad napušten i nalazi se u ruševinama.

U vreme letnjih meseci, posebno u julu i avgustu, u Baru se održavaju razne manifestacije. Najznačajniji kulturni festival je „Barski ljetopis“, a održavaju se još i „Susreti pod starom maslinom“, „Dani Mrkojevića“, „Plivački maraton“, kao i brojne predstave, koncerti, izložbe…

Šušanj je poslednjih nekoliko godina proglašavan za najčistiji grad na crnogorskom primorju. Zbog toga je dobar izbor ukoliko krećete na odmor sa decom, a dobar je i za sve one koji žele da se odmore od gradske gužve i buke, i da u miru i tišini „napune baterije“ za sve ono što ih nakon odmora čeka. Ovo mesto je mirno i tiho, možete uživati u šetnji njegovim ulicama, kao i fantastično sređenom šetalištu. Kafići i restorani nalaze se i na obali, a uživanje u ukusnoj hrani i piću, još više će „začiniti“ šum talasa. Oni koji vole provod do kasnih noćnih sati, mogu otići do Bara i svoju noć provesti u nekom klubu ili diskoteci.