Malta

Malta je mala ostrvska država koja se nalazi na arhipelagu koji čini šest osrtva na jugu Sredozemnog mora. Naseljena su ostrva Malta, Gozo i Komino.  Geografski,  puno je bliža Africi čijoj tektonskoj ploči i pripada ali je geopolitički Malta deo Evrope i clanica EU. Ova malena zemlja je vrlo specifična izmedju ostalog i po tome što nema razvijenu industriju a prinudjena je da uvozi i kompletnu energiju za svoje potrebe. Ipak Malta spada u red razvijenijih zemalja Mediterana a jedan od osnovnih izvora prihoda pored brodogradnje je turizam. Ne bez razloga jer Malta ima puno toga da ponudi.

Valeta je glavni grad Malte i nalazi se na malenom poluostrvu okružena sa dva zaliva . Na prvi pogled ostavlja utisak grada tvrdjave što je sasvim logično budući da  čitav grad u stvari predstavlja jedan veliki istorijski spomenik. To ne treba da čudi obzirom na izrazito dugu i bogatu istoriju koju grad ima.

Još u praistoriji je Malta bila dom, predpostavlja se, doseljenicima sa Sicilije. Kasnije u starom veku bila je pod vlašću najpre Grka a potom i Rimljana da bi posle podele rimskog carstva došla pod vlast Vizantije. Malta  geografski u stvari pripada Africi tako da su je naravno osvajali i Arapi.  Nešto kasnije Malta je bila i na udaru Osmanskog carstva.  Upravo zbog potrebe da se zaštiti od osvajača ojačavane su odbrambene strukture i tako u 16. veku nastaje grad Valeta.

Više o Malti

Glavna istorijska znamenitost Valete je Katedrala svetog Jovana u ulici Rerpublic street sagradjena u 16 veku. Iza Trga Velike opsade nalazi se Palata Velikog majstora, mozda i najimpresivnija gradjevina u Valeti i na Malti uopšte. U ovoj zgradi koja zauzima čitav jedan kvart je danas parlament Malte. Zgrada je delimično otvorena za posetioce. O ratnoj istoriji grada svedoče Vojni muzej Fort st Elmo i zvonik posvećen žrtvama drugog svetskog rata. Obavezno treba posetiti i Nacionalni muzej arheologije sa izuzetno bogatom postavkom od praistorije na dalje.

Malta – Plaže na Malti su uglavnom kamenite dok su peščane izuzetak. Medjutim, ljubitelji mora sigurno neće biti razočarani jer Maltu smatraju najboljom  evropskom destinacijom za ronjenje. Korali nestvarnih boja su tokom proteklih milenijuma obrazovali sprudove koje ronioci iz svih krajeva Evrope i sveta prosto obožavaju. Krečnjački sastav  na je sa druge strane odgovoran za izgled malteškog kopna odnosno stene na obali koje imaju neverovatne oblike. Na ostrvu Komino se nalazi najčuvenija plaža Malte Plava Laguna do koje se iz Valete i drugih mesta svakodnevno organizuju izleti.

Malta – Najstariji grad na ostrvu je Mdina, puna baroknih građevina poznata kao mesto gde žive najbogatiji Maltežani i u kojoj je zabranjen saobraćaj motornih vozila.  Slijema i Sveti Džulijans su glavna letovališta s velikim brojem hotela svih kategorija.  U Pacvilu i Bugibi postoji mnogo dobrih restorana, taverni i diskoteka. To su ujedno i glavni centri noćnog života i dobrog provoda. Najmladjima će sigurno biti zanimljivo da obidju Popajevo selo. Reč je o pravom selu izgradjenom za snimanje filma o doživljajima crtanog junaka mornara Popaja koje je kasnije pretvoreno u spektakularnu turističku atrakciju.

Oni koji odluče da svoj odmor provedu na Malti mogu sa sigurnošću da računaju na nešto novo, drugačije, mistično. Suva mediteranska klima omogućava uživanje u blagodetima prirode gotovo preko cele godine.

Naša preporuka je da svakako posetite Maltu. Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.

Više o Malti možete pogledati na linku.

Kompletnu ponudu za letovanje na Malti možete pronaći ovde. Za letovanje u Bugarskoj pripremili smo vam ponudu hotelskog smeštaja.