Evia

Evia je relativno novija destinacija u Grčkoj o kojoj nije puno pisano. Ono što je sigurno je da, kada je Grčka u pitanju, čistoća mora i njegova tirkizna nijansa ni ovog puta ne izostaje.

Evia je najveće ostrvo u Egejskom moru, a drugo po veličini ostrvo u Grčkoj. Jedino veće ostrvo od Evije je Krit. Ovo je nova turistička destinacija, ali svakako stara naseobina, još iz doba neolita. O njoj svedoče ostaci naselja, starih preko 3000 godina u centralnom i zapadnom delu ostrva. Ovo je jedno „kombinovano“ ostrvo koje, na prostoru od  3.684 km² sadrži gustu šumu na severu, planine koje dominiraju u centralnom delu ostrva – vrh Dirfis koji doseže visinu od 1743m, dok je jug pitomiji, ravničarski, pun maslinjaka i drugih poljoprivrednih kultura. Ovo nas sve navodi da geografske odlike ovog ostrva poistovetimo sa Srbijom, visokim planinama na jugu, Šumadijom i Panonijom na severu, a kada na svu tu prirodnu lepotu dodamo more i prelepe plaže,dolazimo do dobitne turističke kombinacije koja nikog ne može ostaviti ravnodušnim.

Evia, Iako ima svega 200.000 stanovnika, ona ipak ima svoj ekonomski, politički, administrativni i kulturni centar, to je grad Halkida koji je smešten na zapadnom delu ostrva. Da li ste primetili sličnost sa nazivom poluostrva Halkidiki? Nije slučajna, naime, kolonisti iz Halkide su osnovali 30-tak naselja na poluostrvu Halkidiki, i ime mu dali po svom rodnom mestu, Halkidi. Upravo u ovom gradu se nalazi most koji spaja Eviju sa kopnenim delom Grčke. Grad je živopisan i lepo uređen, a videti ovaj deo Grčke koji nije komercijalizovan i uživati u autentičnom životu Grka je svakako nešto što ne treba propustiti prilikom boravka na ovakvoj destinaciji.

Više o Eviji

Ako Vam je dosadilo da učestvujete u prevelikoj gužvi već odavno ispromovisanih turističkih mesta severne Grčke, onda je letovanje na Eviji prava destinacija za Vas. Mesta Pefki i Edipsos nude odličan i veoma povoljan smeštaj koji je u ponudi naše agencije. Locirana su na severu samog ostrva, a sa kontinenalnog dela se veoma jednostavno dolazi do njih, preko luke mesta Glifa, koje je trajektom vremenski udaljeno svega dvadesetak minuta od Pefkija i desetak do Edipsosa.

Duga, široka, šljunkovito-peskovita, a pre svega dobro organizovana plaža u Pefkiju i peščane u Edipsosu će  Vam omogućiti sve uslove za dobar i kvalitetan odmor. Kome jedna plaža nije dovoljna za potpuno zadovoljstvo, ovde može da uživa u širokom dijapazonu plaža. Od malih peščanih uvala, stenovitih, pustih, do onih širokih, gradskih koje su pune raznovrsog sadržaja.  Od sportova na vodi, terena na pesku, ugostiteljskih objekata sa tradicionalnom grčkom kuhinjom. Tu je i nezaobilazni suvlaki, giros ili različiti riblji specijaliteti. Izbor je na Vama.

Letovanje na Eviji – Preporučujemo letovanje na Eviji i odlazak u banju termalnih izvora – Edipsos i ukoliko tamo niste smešteni. Takozvana Antička banja sa toplom vodom koja izvire iz dubina od 3000m i iz stena se sliva pravo u more. Bila je mesto za kupanje mnogih istorijskih velikana i uglednih ličnosti.

Vulkanska ostrva Lihadonisia, još jedna atrakcija u nizu u kojima će uživati svi ljubitelji rajskih plaža, nalaze se nadomak Pefkija. Takođe, izleti sa ostrva Evia su, malo je reći veoma povoljni. Evija Vam omogućava da provedete dan u Atini koja je na svega 130km od Halkide. Celodnevni obilazak ostrva Skijatos i Skopelos je još jedna mogućnost za uživanje na Eviji. Posetite Eviju!

Više o Eviji možete pronaći na sledećem linku.

Pogledajte našu kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj. Kompletnu ponudu apartmana za letovanje na Eviji možete pronaći ovde. U ovoj regiji na raspolaganju vam je smeštaj u: Pefki, Edipsos, Neos Pirgos