Sveti Vlas

Sveti Vlas je lepo i uređeno porodično letovalište koje se nalazi u produžetku Sunčevog Brega i nekih 10 km severno od Nesebra. Prelepa peščana plaža sa sitnim peskom zlatne boje, predivna priroda i zelenilo u zaleđini krase ovo mesto. Uređeno šetalište uz marinu, brojne prodavnice, restorani i kafići odlikuju ovo mesto. Takođe, moderni, a ne tako skupi smeštajni kapaciteti razlog su dolaska sve većeg broja turista iz cele Evrope.

Sveti Vlas je odlično povezan redovnom autobuskom linijom sa susednim popularnim letovalištima. Na taj način za kratko vreme stižete do starog grada u Nesebru ili do brojnih barova i diskoteka u Sunčevom Bregu.

Mesto se jako brzo razvija jer predstavlja mirniju alternativu obližnjim popularnom letovalištu Sunčev breg. Postoji redovna linija vožnje autobusom iz Nesebara, Sunčevog brega i Burgasa do Svetog Vlasa, kao i mnogobrojni lokalni mini-busevu i taksi vozila. Prevoz do Sunčevog brega je dobro organizovan lokalnim autobusima, a put do ovog popularnog letovališta autobusom traje oko 20 minuta. Takođe, postoji i organizovani prevoz brodićima od Sv. Vlasa do Nesebara.

Prvo naselje na ovom mestu osnovali su Tračani u 2. veku i u to vreme se zvalo Larisa. Svoj današnji naziv dobilo je krajem 14. veka po manstiru posvećnom svecu zaštitnuku trgovaca, stočara i iscelitelja. Taj manastir je postojao je od 14. do 18. veka, ali su ga pirati više puta razarali i na kraju potpuno spalili i uništili. U okolini gradića nalaze se još četiri manastira koja treba obići kako bi se osetila i duhovnost bugarskog naroda.

Do 1920. godne stanovništvo u mestu su činili pretežno Grci, da bi nakon razmene stanovništva između Grčke i Bugarske najveći deo Grka emigrirao u Grčku, pa je u Sv. Vlasu ostalo manje od 10 grčkih porodica. U isto vreme, veliki broj bugarskih porodica iz Grčke naselilo je Sv. Vlas. Mesto je postalo letnje odmaralište 1963. godine, a proglašeno je gradom 02. februara 2006. godine.