Bugarska

Bugarska je država u jugoistočnoj Evropi koja se graniči sa Grčkom i Turskom na jugu, Srbijom i Republikom Severnom Makedonijom na zapadu i Rumunijom na severu. Glavni grad Bugarske je Sofija. Bugarska ima preko 7 miliona stanovnika od čega je 83,9%  Bugara, 9,4% su Turaka, i 4,7%  Roma. Najraširenija vera je pravoslavna. Bugarska predstavlja područje Balkanskog poluostrva, sa predivnom klimom, živopisnim planinama, šarmantnim primorskim odmaralištima, lekovitim termalnim izvorima, bogatim kulturnim nasleđem, pravoslavnim svetinjama, jasno izraženim nacionalnim tradicijama i još mnogo više.

Reljefno je Bugarska raznolik prostor. Okosnicu čini reka Marica sa svojom dolinom (Trakija). To su obradive površine na kojima, uz maritimne klimatske uticaje sa Egejskog mora, uspevaju različite kulture kao što su duvan, pamuk, povrće, pirinač, vinova loza, i žitarice. Severno od Marice nalazi se Stara planina ili Balkan. U brojnim zaštićenim kotlinama poznata je proizvodnja ruža i ružinog ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Između Balkana i Dunava zaravnjena je Bugarska ploča. Na lesnim naslagama nastalo je plodno tlo gde se uz umerenu klimu razvila raznovrsna poljoprivredna proizvodnja. U većim su gradovima nalaze se industrijska postrojenja u kojima radi najveći deo bugarskog stanovništva. To su Plovdiv na Marici, Ruse na Dunavu, Varna i Burgas na crnomorskoj obali. Glavni grad Sofija smešten je na prometnom pravcu koji iz srednje Evrope vodi na Bliski istok.

Službeni jezik u Bugarskoj je bugarski, a valuta bugarski lev.

Više o Bugarskoj

Bugarska se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na živopisnom Balkanskom poluostrvu, u njegovom istočnom delu. Svoje ime Bugarska duguje narodima koji je naseljavaju, od pamtiveka.
Uprkos svojoj maloj veličini, od samo oko 110 hiljada km2, zemlja ima iznenađujuće raznovrstan pejzaž.
Ovde ćete naći slikovite doline, divlje reke, snežne vrhove, nizije, misteriozne klisure i visoravni. Tri planinska venca Bugarske su, Pirin, Rila i Rodopi i prostiru se od istoka ka zapadu. Istočna regija je više brdovita, dok zapadom dominiraju visoke planine, a visina pojedinih vrhova, dostiže 2900 metara.

Bugarska prestonica i najveći grad je Sofija, koja se nalazi u podnožju Vitoša i Lulin. Sofija je politički, ekonomski i kulturni centar zemlje, ali i grad sa velikom koncentracijom jedinstvenog arhitektonskog nasleđa tri kulture – Antičke (Serdica tvrđava), vizantijske (Crkva Svete Sofije, rotonde Svetog Đorđa) i otomanske (džamija Bania Bashi).  Među ostalim gradovima najveći su, Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Stara Zagora, i drugi. Bugarska je podeljena u 28 provincija i 264 regiona, od kojih je svaki, čuvar vekovne nacionalne tradicije.

Predivna priroda, kao iz zimske bajke, prelepo bugarsko sunce, nove staze, savremena oprema odmarališta, prijatna atmosfera i udobni hoteli doveli su do toga da skijališta Bugarske (Bansko, Borovec, Pamporovo) postaju sve popularniji, iz godine u godinu. Ova mesta privlače turiste iz cele Evrope, postoje međunarodna sportska takmičenja, ne prestaju da razvijaju infrastrukturu, grade se novi hoteli, različitih kategorija, obezbeđujući visok kvalitet usluge i udoban boravak za sve goste.
Jedan od najpopularnijih skijališta u Bugarskoj je Bansko, šarmantno mesto, koje leži na visinama od 990m do 2600m nadmorske visine. Mesto se nalazi u susedstvu jedinstvenog nacionalnog rezervata, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a. Do 2 metra snega i duga sezona, koja traje od novembra do aprila, omogućava ljubiteljima skijanja i snouborda da uživaju u svojim omiljenim sportovima 6 meseci. Spektakularni pogled, povoljna klima i udobnost modernih hotela čekaju goste ovog divnog skijališta.

Dobrodošli u Bugarsku

Klima, kao i priroda Bugarske je prilično raznovrsna. Klimatske uslove svakog regiona određuje jedinstvenost njegovog pejzaža. Dakle, zimi kontinentalna klima sa niskim temperaturama i teškim snežnim padavinama, a leti mediteranska klima, koja obezbeđuje toplo vreme tokom letnjih meseci.

U Bugarskoj možete naći najrazličitiju zabavu. Ovde svako može pronaći nešto za sebe. Možete poći tradicionalnim putevima, kroz živopisne gradove (Dobarsko, Ognianovo, Melnik), upoznati znamenitosti Sofije, obići svetilišta pravoslavlja (manastir Rila, manastir Rožen), jedinstvene eko-parkove, otići na Wellness tretmane u lekovitim vodama toplih izvora (Sandanski), jahati, otkriti vina i gastronomske specijalitete i još mnogo toga. Svaki dan će vam biti ispunjen novim i nezaboravnim iskustvima.

Bugarska sve više predstavlja modernu turističku destinaciju namenjenu svim tipovima turista, kod kojih je ova zemlja iz godine u godinu sve popularnija.

Naša preporuka je da svakako posetite Bugarsku. Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.

Više o Bugarskoj možete pogledati na linku.

Kompletnu ponudu za letovanje u Bugarskoj možete pronaći ovde. Za letovanje u Bugarskoj pripremili smo vam ponudu sledećih destinacija: Nesebar, Sunčev Breg, Pomorie, Sozopol, Kiten, Albena, Elenite, Zlatni Pjasci, Obzor, Sveti Vlas, Primorsko, Sveti Konstantin i Elena