Italija

Italija se nalazi na jugu Evrope. Teško je izdvojiti po nečemu Italiju kada se zna da je to zemlja umetnosti, muzike, mode. To su samo neke od stvari po kojima je Italija poznata, a da bi se bolje upoznala ova prelepa mediteranska zemlja morate izdvojiti vreme i otići na letovanje ili zimovanje baš u Italiju. Geografski, podeljena je na Severnu, Centralnu, Juznu Italiju i ostrva.

Obuhvata Apeninsko poluostrvo, kao i ostrva Elbu, Sardiniju, i Siciliju. Ova prelepa mediteranska zemlja jedinu kopnenu granicu ima na severu, gde se graniči sa Francuskom, Slovenijom, Švajcarskom, Austrijom. Od Veneta na severu, Emilije Romane u centru, do Pulje i Sicilije na jugu, svaka od dvadeset regija Italije razlikuje se po svom jeziku, istoriji, hrani i mentalitetu. Prema Unesco-u, dve trećine svetskog istorijskog i kulturnog blaga nalazi se u Italiji.

Najveći i glavni grad je Rim. Večni grad, kako ga nazivaju, Rim ima 2,7 miliona stanovnika i veliki je kulturni i turistički centar. Decenijama Rim predstavlja nezaobilaznu i večito popularnu turističku destinaciju, dok Italija spada u najposećenije zemlje sveta, sa preko 45 miliona turista godišnje. U srcu grada je i sedište Svete stolice – nezavisna država, Vatikan. Osim Vatikana u sastavu Italije nalazi se još jedna nezavisna država, San Marino. Drugi veći gradovi i veoma važni centri italijanske kulture i istorije jesu Milan, Napulj, Torino, Palermo, Đenova, Bolonja, Firenca, Venecija…

Više o Italiji

Italija se nalazi u južnoj Evropi, na Apeninskom poluostrvu i izlazi na 4 mora – Jadransko, Jonsko, Ligurijsko i Tirensko, u kome se nalaze i 2 najveća i najpoznatija italijanska ostrva – Sicilija i Sardinija. Podeljena je u 20 pokrajina i broji nešto manje od 60 miliona stanovnika. Većinu od 93.5% čine Italijani, a ostalih 6.5% Rumuni, Albanci i Marokanci. U južnom Tirolu je dominantna austrijska manjina, a u regiji Trsta slovenska. Iako je jezički i verski gotovo homogena, kulturno, privredno i politički je vrlo raznolika.

Poznata je kao zemlja umetnosti, kulture i brojnih antičkih ali i spomenika modernog doba, od kojih su najslavniji krivi toranj u Pizi i Koloseum u Rimu. U Italiji se svakako uživa i u autentičnoj hrani, kao i u odličnim vinima, modi, dizajnu, operi. Glavni grad je Rim, sa 2,7 miliona stanovnika i predstavlja važnu raskrsnicu kopnenih i vazdušnih puteva Italije i Evrope. U srcu grada je i sedište Svete stolice – Vatikan. Decenijama već Rim predstavlja nezaobilaznu i večito popularnu turističku destinaciju, dok Italija spada u najposećenije zemlje sveta, sa preko 45 miliona turista godišnje.

Italijanska kuhinja je svakako najpopularnija nacionalna kuhinja na svetu. Na njen razvoj su svakako uticali mnoga istorijska dešavanja. Svaki region ima svoju posebnost, ali ono što je zajedničko za sva mesta je da trpeza mora da bude puna. Espreso kafa se pije tokom celog dana, paradajz je nezaobilazni sastojak za testenine i razne salate. Iako pica potiče iz Kine, u Italiji predstavlja napopularnije jelo pored testenina koje su definitivno najomiljenije. Parmezan je prvi put napravljen u Toskani u 11. veku, i praktikuje se da se izrenda pred samu upotrebu. Kultni kolač u Italiji je tiramisu, a poznato je da vino u Italiji ima istu tradiciju kao i hrana.

Naša preporuka je da svakako posetite Italiju. Pogledajte našu kompletnu ponudu aranžmana za letovanje na najlepšim turističkim destinacijama.

Više o Italiji možete pogledati na linku.

Kompletnu ponudu za letovanje u Italiji možete pronaći ovde. Za letovanje u Italiji pripremili smo vam ponudu sledećih destinacija: Sicilija, Kalabrija, Sardinija