O Srbiji

Odmor u Srbiji. Najbolja investicija za upoznavanje naše Srbije. Putujte i upoznajte Srbiju. Provedite odmor u Srbiji, letovanje, zimovanje, putujte i obiđite najlepše krajeve naše zemlje.

Srbija je zemlja jugoistočne Evrope, smeštena u srcu Balkanskog poluostrva u kojoj među 7 miliona stanovnika uglavnom žive Srbi ali i pripadnici neke od 40 različitih nacionalnih zajednica. Srbija je zemlja gostoljubivih ljudi, božanstvene priode, neobične tradicije i velikog kulturnog nasleđa. Srbija je jedna od onih tački na karti sveta koju morate otkriti i doževiti.

Srbija se nalazi na kopnenoj masi Balkanskog poluostrva koja je okružena toplim morima (Jadranskim, Egejskim i Crnim) dok se na severu naslanja na evropski kontinent. Severni deo Republike zauzima ravnica, a u južnim predelima su brežuljci i planine. Postoji preko 30 planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Đeravica na Prokletijama sa visinom od 2.656 metara. Planinski reljef Srbije objašnjava pojavu mnogih kanjona, klisura i pećina. Najniža tačka se nalazi na tromeđi sa Rumunijom i Bugarskom, na ušću Timoka u Dunav, na 28 metara nadmorske visine.

Najduža reka Srbije je Dunav čiji tok kroz Srbiju iznosi 588 km (od 2.783 km ukupne dužine). Klima u Srbiji je umereno kontinentalna. Zime su kratke, hladne i snežne, dok su leta topla. Najhladniji mesec je januar, a najtopliji jul.

Najpre o Srpskoj kuhinji

Srpska tradicionalna kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili ovuda i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću. Zbog toga bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti. Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, za koju bi se grubo moglo reći da je kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

Specijaliteti koje morate probati u Srbiji: burek, gibanica, meso sa roštilja, pečenje, Karađorđeva šnicla, sarma, gulaš, đuveč, musaka, mućkalica, čvarci, kajmak, pršuta, kiselo mleko…

Ispijanje kafe je vekovna tradicija u Srbiji, pa stoga ne propustite domaću kafu uz baklavu, vanilice ili rahat lokum, dok će vam ljubazni domaćini u svojim domovima najpre ponuditi slatko i vodu. Za nacionalno voće se u Srbiji smatra šljiva od koje se pravi nadaleko čuvena rakija- šljivovica, koja je na neki način postala jedan od simbola Srbije.

Zanimljivosti o Srbiji

Neke od zanimljivih informacija i priča o Srbiji donosimo vam ovde. Ostatak je najbolje istražiti samostalno obilaskom naše prelepe zemlje.

U Srbiji rođeno čak 16 rimskih imperatora. Beogradski Hram Svetog Save jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Današnja Sremska Mitrovica, a nekadašnji Sirmijum, svoj vrhunac doživela je u trećem veku kada je imala status jedne od četiri prestonice poznog Rimskog carstva. Sjenica (poznata i kao srpski Sibir) često najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa rekordnom zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa. Freska „Beli anđeo“ iz srpskog manastira Mileševa bila među prvim kadrovima koji su predstavili Evropu Severnoj Americi u prvom satelitskom prenosu video signala između dva kontinenta, 1963. godine. Manastir Sopoćani poznat je po freskama koje se smatraju pretečom italijanske renesanse. Deliblatska peščara najveća kontinentalna peščara Evrope. Srbija je nakon Rusije najveći proizvođač malina na svetu…

Razmislite, istražite, posetite, doživite i uživajte u svom odmoru u Srbiji.