Kefalonia

Kefalonia je ostrvo bujnog zelenila, prekrasnih plaža i kristalno čiste vode zelenkasto-plave boje, će vas ostaviti bez daha. Ovo, najveće ostrvo u Jonskom moru, nalazi se između Lefkade i Zakintosa. Jedinstvena po svojim zelenim planinama koje se stapaju sa plavetnilom mora, Kefalonija je omiljeno odredište brojnih turista. Borovi i čempresi pokrivaju vrhove planine Ainos, dok su u njenom podnožju maslinjaci i vinogradi sa poznatom sortom grožđa od koje se proizvodi istoimeno popularno vino Robola.

Kefalonia je poznata po svojim egzotičnim plažama. Većinom se nalaze na njenoj istočnoj obali, a samo neke od njih su Myrtos, Antisamos, Lourdas, Skala. Upravo zbog prelepih plaža, ovo ostrvo je izabrano za snimanje čuvenog holivudskog filma “Mandolina kapetana Korelija”. Čuveni film sa Nikolas Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, koji je snimljen po istoimenom romanu.

O plažama

Zbog veličine ostrva, na plažama nikada nije gužva, pa iako važi za porodičnu destinaciju, ovo ostrvo privlači sve one koji žele da se odmore i uživaju u čarima njegovih prirodnih lepota. Plaže uglavnom predstavljaju dugačak pojas peska i šljunka, ali ima i mnogo skrivenih uvala koje čekaju da budu otkrivene. Zato je letovanje na Kefaloniji pravi izbor. Ima ovde sadržaja i za avanturiste, koji će moći da istražiju ne samo obale, već i unutrašnjost ostrva. Plaže su pogodne za razne sportove, čak će i surferi ovde da nađu svoje mesto. Ljubitelje ronjenja i snorklinga, neverovatno morsko dno će sigurno da zadovolji.

Tu su i biseri Kefalonije koje treba obići. Spektakularna podzemna pećina Drogarati i Melisani jezero, nacionalni park na planini Ainos sa 6km pešačkih staza za ljubitelje šetnje i planinarenja, kao i litice ove planine na kojima žive divlji konji…

Možda ćete u sklopu letovanjane na Kefaloniji čak imati priliku da na svom odmoru naiđete na retke Caretta morske kornjače čije je utočište upravo ovde, kao i na foke Monachus. Iznajmljivanje automobila je imperativ za one koji žele da obiđu ostvo, obzirom da javni gradski prevoz retko saobraća. Čak će i sama vožnja po krivudavim planinskim putevima ostrva da bude svojevrsna avantura u kombinaciji sa uživanjem u pejzažima i pogledom na more.

Malo istorije

Ima ovde sadržaja i za ljubitelje kulturno istorijskih znamenitosti. One su sačuvane uprkos razornom zemljotresu 1953. godine koji je sravnio sa zemljom većinu naselja. Zbog burne prošlosti i bogate istorije, od drevnih antičkih vremena do modernog doba i italijanske okupacije tokom Drugog svetskog rata, na Kefaloniji se nalaze istorijski spomenici iz vremena antičkog, rimskog i venecijanskog doba.

Ovo veliko grčko ostrvo sa susednom Itakom je dom Odiseja, legendarnog kralja opevanog u Homerovoj Odiseji. Posebno su zanimljivi venecijanski dvorac Assos iz 17. veka, dvorac Agios Georgios za koji se pretpostavlja da je iz 12. veka, manastir Agios Gerasimos posvećen zaštitniku ostrva, arheološku muzej u Argostoliju sa kolekcijom vrednih predmeta iz mikenskog, rimskog i helenističkog doba iz svih krajeva Kefalonije.

Mesto Fiskardo, najsevernija luka Kefalonije je jedno od retkih mesta koje je posle strašnog zemljotresa ostalo gotovo netaknuto, a u tradicionalnim selima koja su poprimila nešto i od modernog doba, mogu da se nađu i građevine od pre nekoliko stotina godina.

O mestima

Kefalonia je danas najelitnije Jonsko ostrvo sa modernim hotelskim kompleksima i luksuznim vilama koje ugoste na hiljade turista u letnjem periodu. Kulinarska ponuda je veoma bogata, pa nećete da ostanete imuni na tradicionalne grčke i morske specijalitete, ali ni lokalne specijalitete od jagnjetine, zečetine, slatkiše i pite čiji se recepti prenose s kolena na koleno.  Brojni restorani i barovi zadovoljiće i ukus najprobirljivijih, a kada krenete kući, ne zaboravite da kupite nešto od domaćih proizvoda: žuti sirevi, feta sir, maslinovo ulje, med, vino…

Najveće i najvažnije mesto na ostrvu Kefalonija i njegov glavni grad je Argostoli. Smešten na zapodnoj obali, Argostoli je izgrađen amfiteatralno. Odlikuje ga intenzivni gradski život i mnoštvo različitih vidova zabave. Tu su brojne prodavnice i butuci za svačiji ukus i ljubitelje šopinga. Kafići i restorani za opuštanje i blizina plaže. Iako je Argostoli potpuno uništen u zemljotresu 1953. godine, još uvek postoje delovi grada u kojima mogu da se vide ostaci stare venecijanske arhitekture. Takođe, tu je i stari grad Krani sa kiklopskim zidinama. Prošetajte pešačkom zonom u kojoj možete naići na lokalni filharmonijski orkestar koji svira tradicionalne jonske pesme. Šetnju završite u pristaništu. Letovanje na Kefaloniji vam pruža priliku da obiđite i Arheološki muzej i biblioteku Korgialeneios sa zbirkom retkih knjiga i rukopisa koja je danas Folklorni Muzej. Ako uživate u noćnom životu, ovde ćete pronaći klubove sa zabavom do zore.

Pored Argostolija, vredi videti i Lixouri, drugo po važnosti mesto na ostrvu, Sami, Assos, Fiskaro… Preporučujemo i krstarenje do obližnjeg ostrva Itaka, koje ima samo 3000 stanovnika i prelepu marinu i živopisna naselja. Ne propustite zalazak sunca u manastiru Kipouria koji se nalazi na litici tik uz more i otkrijte tajnu koju krije crkva u selu Markopoulis.

Više o Kefaloniji možete pronaći na sledećem linku.

Pogledajte našu kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj. Kompletnu ponudu apartmana za letovanje na Kefaloniji možete pronaći ovde.