Halkidiki Kasandra hoteli

Halkidiki Kasandra hoteli se nalazi na samo jedan sat vožnje od Soluna. Raj sa zlatnim pesčanim plažama, slikoviti zalivi, tradicionalna sela, mala ostrva i skrivene uvale, brdašca prekrivena borovinom, mediteranska klima i veličanstvena prirodnu lepota. Halkidiki je prvobitno bio dom džinovima, neprijateljima bogova sa Olimpa. Dok pećina u Petraloni svedoči o životu na ovom području još iz perioda pre 700.000 godina. Ime je dobio po gradu Halkidi, glavnom gradu države Eritrejaca koji su se ovde naselili u 7. veku pre nove ere. Čine ga tri kraka (Kasandra, Sitonija i Atos) koja poput koplja duboko zalaze u vode Egejskog mora, nastala kada je Posejdon bacio svoj trozubac i poluostrvo podelio na tri dela.

Hoteli na Kasandri i Kasandra koja ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu, je najzapadnije i najposećenije poluostrvo Halkidikija. Grci je nazivaju “prvom nogom”, a kod nas se ustalio naziv “prvi prst” Halkidikija. Karakterišu je bogata vegetacija, borove šume, prekrasne plaže i mala gostoljubiva mesta. Pored izuzetno čistog mora i tople klime, plaže su veoma bezbedne i uređene, pa većina njih svake godine dobija prestižno priznanje “Plava zastavica”.

Unutrašnjost poluostrva slabo je naseljena. Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Ovde je razvijena i proizvodnja meda, vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode obavezno kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da u njima uživate i po povratku sa odmora.

Ipak, turizam je najrasprostranjenija delatnost i najtraženiji su hoteli na Kasandri. Nekada mala ribarska sela, danas su poznata turistička mesta sa puno lepih i novih vila i hotela, taverni i restorana. Puno kafića i diskoteka za ljubitelje noćnog života. Na istočnoj obali poluostrva nalaze se najveća i najpopularnija mesta. Pre svega Hanioti i Pefkohori, dok su na zapadnoj obali najveći Sani i Furka. Mesta koja imaju prefiks Nea (Novo), osnovale su izbeglice koje su se sa raznih strana ovde doselile u prvoj polovini dvadesetog veka.

Više o Kasandri

Glavni grad poluostrva je Kassandria, koji se nalazi u središtu poluostrva, okružen šumama. To je jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju koje datira još iz 16. veka. Ima oko 3000 stanovnika i administrativni je i komercijalni centar oblasti. U mestu postoji velika pijaca, prodavnice, pošta, banke i ostale službe i sadržaji neophodni za funkcionisanje grada ove veličine. Tu su takođe i, crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Narodni muzej i napuštena vetrenjača, koju vredi posetiti.

Poluostrvo je najbolje obići autom, koji možete i da iznajmite u svakom mestu. Saobraćajnica koja ide kružno, povezuje istočnu i zapadnu obalu, jug i sever. Obavezno posetite pećinu i arheološki muzej Petralona koji čuvaju 700 000 godina staru lobanju najstarijeg predka savremenog evropskog čoveka kao i brojne fosilne ostatke životinja i alate iz doba paleolita. U Kalitei se nalaze arheološka nalazišta, Zevsov hram iz 4. veka pre n.e. i mala kapela Sv. Pantelejmona. U Nea Fokei je manastir i vizantijska osmatračnica s početka 15. veka. Na plaži Sani nalazi se par veoma dobro očuvanih vetrenjača. Afitos je mesto koje će da vas očara svojim starim kamenim kućicama iz 19. veka, tavernama, kafeima, barovima.

Lokalne turističke agencije, za sve koji žele da upotpune svoje letovanje još nekim sadržajima, organizuju izlete do Soluna i akva parka u Solunu. Halkidiki Kasandra hoteli – Tu su i izleti do manastira Meteori, krstarenja oko Svete Gore sa posetama značajnim kulturno-istorijskim mestima. Posebni doživljaj je krstarenje zalivom Toroneos sa celodnevnim kupanjem i obilaskom plaža. Grčko veče na kome možete videti deo Grčke kulturno-umetničke tradicije i uživati u čuvenim gastromonskim specijalitetima i grčkoj gostoljubivosti je takođe nezaobilazni deo uživanja.

Naša preporuka je da svakako posetite poluostrvo Halkidiki Kasandra hoteli.

Više o regiji Halkidiki i Kasandri možete pronaći na sledećem linku.

Kompletnu ponudu hotela za letovanje u regiji Halkidiki Kasandra možete pronaći ovde, a našu kompletnu ponudu za hotelski smeštaj u Grčkoj možete pronaći ovde.