Jahorina

Jahorina leži jugoistočno od Sarajeva. Udaljena samo 30 kilometara. Mešavina hladne kontinentalne i blage mediteranske klime zdrava je i prijatna – i leti i zimi. Autentičnu atmosferu obogaćuje debeli snežni pokrivač tokom zime. Sa najvišeg vrha Ogorjelica (1.916m nadmorske visine) pruža se pogled na okolne planine Bjelašnicu, Romaniju, Klek i Treskavicu. Pogled se prostire i dalje, na više od 100 kilometara udaljene obrise Zlatibora, Zlatara, Durmitora i drugih planina. Veći deo skijališta prekriven je šumama koje doprinose zimskoj idili. Netaknuta priroda u podnožju i visokoplaninsko okruženje iznad šumske granice nikoga nisu razočarali, a u posljednje četiri godine skijaška ponuda je takođe dista napredovala.

Jahorina nije samo moderno skijalište, već planina sa bogatom sportskom tradicijom. Domaćin Zimskih olimpijskih igara bilo je Sarajevo 1984. godine, a na ovim stazama su se održavale trke slaloma, veleslaloma i spusta za žene. Legendarne staze su obnovljene i pozivaju vas na ozbiljno skijanje, zajedno sa simbolima olimpijskog duha ove planine – pet krugova za obavezni selfi i novi olimpijski plamen u Poljicama.

Dobra konfiguracija terena, sa snegom velike debljine i transformacijom skijališta, koje nudi 45 kilometara staza za skijanje i 10 kilometara staza za trčanje, svrstava Jahorinu među najbolja zimovališta na Balkanu. Dodajte tome poslovično dobru zabavu i jedinstvenu kuhinju po izuzetno atraktivnim cenama. Obnovljene i nove staze i objekti sa ažuriranim sistemom osnežavanja garantuju 130 skijaških dana godišnje. Proširene staze uglavnom se spuštaju kroz šumu. Delimično se protežu i iznad šumske granice sa koje se pruža predivan pogled na okolna brda. Takođe ima dovoljno (neobeleženih i nezaštićenih) freeride terena, kao i prelepih panoramskih ruta za turiste skijaše.

Više o Jahorini

Jahorina je poslednjih godina pisala priču o uspehu. Nove staze, nova gondola sa ažuriranim sistemom osnežavanja osiguravaju 130 dana izvrsnog skijanja. Olimpijska lepotica ’84. predstavlja jedinstvenu ravnotežu između kvaliteta skijališta, prelepe prirode, poslovično dobre zabave i jedinstvene kuhinje. Sve to, naravno, po izuzetno atraktivnim cenama. Ski staze na Jahorini pogodne su za sve ljubitelje skijanja, bez obzira na skijaško umeće. Posebna je po odličnim skijaškim stazama, koje se delimično protežu izvan šumske granice sa prelepim pogledom na okolna brda.

Postoji ukupno 48 km skijaških staza za početnike i najzahtevnije skijaše koji se mogu okušati na olimpijskoj ski stazi. U svakom slučaju, Jahorina je jedno od najljepših skijališta na Balkanu, a po kvalitetu i ceni se izdvaja u odnosu na skijališta u Sloveniji, Austriji i Italiji.

Sa najvišim vrhom Ogorjelica 1916 m/nv,  kada je u pitanju Jahorina staze koje skijašima nudi su odlično uređene (u dužini od 20 km), i dobro povezane kada su u pitanju različite težine, od onih za početnike, preko rekreativaca do vrhunskih skijaša. Skijalište povezuje 1 gondola, 3 šestoseda, 1 dvosed, 3 ski lifta i 1 baby lift. Od sezone 2019/2020 na raspolaganju je nova gondola sa kabinama sa 10 sedišta, što skijanje na Jahorini čini još ugodnijim iskustvom. Deo staza pokriven je sistemom za veštačko osnežavanje u ukupnoj dužini od 3290m. Prosečan broj dana pod snegom je preko 150, a visina dostiže i do 3 m.